«Ο κ. Σταϊκούρας στο τελευταίο Eurogroup συναίνεσε σε πέμπτο μνημόνιο» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25 μιλώντας στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη:
Είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση του τουρισμού;
Το ερώτημα σχετικά με το αν είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση του τουρισμού, το έθεσα στον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, δε μου απάντησε. Το γεγονός ότι δε μου απάντησε με ανησυχεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει χάσει ευκαιρία να μιλήσει για το πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση.
Το φθινόπωρο σας ανησυχεί; Είχατε πει ότι η ύφεση θα ξεπεράσει έως και το 15% ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για μικρότερη ύφεση.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άλλες εκτιμήσεις. Όσοι λένε ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη το λένε με σκοπιμότητα και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Βλέπουμε μια πραγματική καθίζηση τόσο των εισοδημάτων, όσο και των δαπανών. Δύο είναι τα κακά. Πρώτον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει δει μια μεγάλη καθίζηση των εισοδημάτων της. Μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη αν πάτε και μιλήσετε με τους εμπόρους και τους εργαζόμενους θα το καταλάβετε. Το δεύτερο κακό είναι ότι ενώ υπάρχουν άνθρωποι που τα εισοδήματά τους δεν έχουν μειωθεί (και πολύ λίγων, μάλιστα, έχουν αυξηθεί, όπως των υπαλλήλων των σούπερ μάρκετ), αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το εξής: από μελέτες που έχουν γίνει, ακόμα και αυτών που τα εισοδήματα τους δεν μειώθηκαν και, ίσως, αυξήθηκαν, η κατανάλωση τους έχει μειωθεί 20-25%. Ακόμα και αυτοί που έχουν χρήματα, δεν τα ξοδεύουν. Ένας λόγος είναι ότι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να τα ξοδέψουν λόγω lockdown, ο άλλος λόγος είναι η αβεβαιότητα. Βάζουν λεφτά στην άκρη γιατί δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Ο συνδυασμός της μείωσης των εισοδημάτων και της μείωσης της κατανάλωσης εξασφαλίζει μια τεράστια ύφεση.
O κ. Σταϊκούρας στο Eurogroup της Πέμπτης 11ης Ιουνίου συμφώνησε σε ένα νέο μνημόνιο;
Ούτε εγώ περίμενα τόσο γρήγορα να συναινέσει σε πέμπτο μνημόνιο. Από πού προκύπτει αυτό; Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup. Η συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου στο Eurogroup που περνάνε οι υπουργοί των Οικονομικών δεν μιλάνε για ουσιαστικά πράγματα αλλά για το τι θα γράφει το κοινό ανακοινωθέν, είναι, δηλαδή, αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συναίνεσης. Το κοινό ανακοινωθέν πρέπει να έχει τη συναίνεση όλων των υπουργών Οικονομικών για να βγει. Το κοινό ανακοινωθέν λέει ότι το 2020 θα υπάρχει έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού, από το 2021 πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτό είναι δέσμευση. Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα το 2021; Θα έχουμε ένα έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού, που είναι απολύτως λογικό, τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ. Εγώ το ανεβάζω στα 20-24 δισ. για να πάει αυτό από πρωτογενές έλλειμμα σε πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου. [Καλά σε ένα κομμάτι θα υπάρξει μια μεγέθυνση των εισοδημάτων, σαν ελατήριο η οικονομία θα ανακάμψει κάπως. Βέβαια δε θα ακυρώσει τις φετινές απώλειες.] Ας πούμε από το 10-13% του ΑΕΠ, που είναι το κρατικό έλλειμμα, ότι το 3, 4, 5% αυτομάτως, χωρίς να κάνει κάτι η κυβέρνηση θα ακυρωθεί λόγω αυτής της μεγέθυνσης. Το υπόλοιπο 6-7% για να ακυρωθεί κι αυτό και να πάει σε πρωτογενές πλεόνασμα (όπως δεσμεύτηκε ο κ. Σταϊκούρας την Πέμπτη 11η Ιουνίου), αυτό σημαίνει ένα τεράστιο μνημόνιο. Ας βγει ο κ. Σταϊκούρας και να μου πει ότι έχω άδικο. Να μου πει πώς θα καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου χωρίς λιτότητα;
Αυτά που διαβάσαμε περί διετούς δημοσιονομικής χαλαρότητας από Eurogroup πάνε «περίπατο»;
Εξαρτάται, γιατί στο Eurogroup είναι ιδιαίτερα καλοί να δημιουργούν εντυπώσεις στην προπαγάνδα. Ο κ. Σταϊκούρας φέτος και του χρόνου έπρεπε να έχει παράξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Έστω ότι του χρόνου θα έχει 0,5%, αυτό είναι καταστροφικό, γιατί αν είμαστε στο -10% και πρέπει να φτάσουμε στο 0.5% μιλάμε για μια λιτότητα χειρότερη από εκείνη του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Παπανδρέου το 2010. Οι ίδιοι θα το παρουσιάσουν ως δημοσιονομική χαλαρότητα, σου λέει «3,5% ήταν να έχεις και σε αφήνουμε να έχεις 0.5%; Δεν είναι χαλαρότητα αυτό;». Δεν είναι καμία χαλαρότητα! Είναι η πιο απίστευτη σκληρότητα που μπορεί να σκεφτεί το πιο παρανοϊκό μυαλό.
Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2021;
Αν συνεχίσει ο κ. Σταϊκούρας να λέει ναι σε όλα στο Eurogroup, η χειρότερη περίοδος θα είναι τον Απρίλιο. Η μεγαλύτερή μου ανησυχία, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, είναι ότι την ώρα που θα αρχίσουμε να συνερχόμαστε ως οικονομία και υγειονομικά του χρόνου την άνοιξη, εκεί θα είναι η στιγμή που η κυβέρνηση με εντολές της τρόικας θα έρθει και θα μας χτυπήσει πάνω στο κεφάλι ως κοινωνική οικονομία με το σφυρί της λιτότητας. Η μεγάλη μου αγωνία είναι ότι θα έχουμε μια συνέχιση της κατάρρευσης αυτής που έχουμε τώρα, το καλοκαίρι θα είναι μια τραγωδία καθώς όσοι τουρίστες και να έρθουν, το πλήγμα θα είναι τεραστίων διαστάσεων. Η μεγάλη αγωνία είναι να μη συνεχιστεί αυτό μέσα από μια λιτότητα για την οποία έχουν ήδη προϊδεάσει και την οποία θα φέρουν όταν ο λαός μας θα σηκώνεται από το καναβάτσο.
Θα κάνει εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Μάρτιο για να αποφύγει τα σκληρά μέτρα του Απριλίου;
Θα κάνει πριν τα φέρει, για να τα φέρει. Ο πρωθυπουργός βλέπει να έχει μια καλή επίδοση στις δημοσκοπήσεις και θέλει αυτό να το εξαργυρώσει όσο γίνεται γρηγορότερα. Αν μπορούσε θα τις είχε κάνει χθες τις εκλογές. Θα προσπαθήσει να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, που θα έχει και την αγωνία ενός δεύτερου κύματος. Σίγουρα θα τις κάνει πριν φέρει τα μέτρα που θα επιβάλει το Eurogroup, όπως δεσμεύτηκε ότι θα τα περάσει την Πέμπτη 11η Ιουνίου.
Ως ΜέΡα25 είπατε «ναι» για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία. Τι κάνουμε στα ανατολικά μας σύνορα; Θα θέλαμε μειωμένη επήρεια και στο Καστελόριζο;
Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία γιορτάζει το γεγονός πως βγήκε ένας γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής και συντάχθηκε με τη θέση της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, έχεις ένα πρόεδρο των ΗΠΑ που τα έχει βρει με τον Ερντογάν. Χρησιμοποιεί τον Ερντογάν για να περιορίσει τους Ρώσους, οι οποίοι μαζί με την ελληνική και γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζουν τον Χαφτάρ. Όλα αυτά γιατί κάναμε την ανόητη κίνηση επί κυρίου Τσίπρα (το συνεχίζει, όμως, και ο κ. Μητσοτάκης) να ξεκινήσουμε με τη συμφωνία εξορύξεων με τον κ. Νετανιάχου του Ισραήλ. Πετρέλαια τα οποία δεν τα θέλουμε, δε χρειάζεται να βγουν από τα έγκατα της γης. Έδωσε στον κ. Ερντογάν τη δυνατότητα να κάνει αυτή τη κίνηση με τη Λιβύη που είχε ως στόχο την προβολή της τουρκικής ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε υπεύθυνοι για αυτό, τον βοηθήσαμε. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη ήταν σα να δούλευαν για τον κ. Ερντογάν. Μπορούμε να σώσουμε πολλά πράγματα, χρειάζεται να καταργήσουμε το αφήγημα των εξορύξεων και να προτάξουμε το αφήγημα μιας ειρηνικής ανατολικής Μεσογείου.
Ακούστε τη συνέντευξη: