Βαρουφάκης στη Liberation: «Ο Ε. Μακρόν εξαπολύει έναν ταξικό πόλεμο εναντίον της πλειοψηφίας του γαλλικού λαού»»

Βαρουφάκης στη Liberation: «Ο Ε. Μακρόν εξαπολύει έναν ταξικό πόλεμο εναντίον της πλειοψηφίας του γαλλικού λαού»»

Στην γαλλική εφημερίδα Liberation παραχώρησε συνέντευξη ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, όπου κλήθηκε να σχολιάσει τον παραλληλισμό που γίνεται μεταξύ της NUPES, της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης, όπως ονομάζεται ο εκλογικός σχηματισμός του Μελανσόν, και του ΣΥΡΙΖΑ του 2015.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως ο παραλληλισμός αυτός δεν έχει βάση, καθώς η γαλλική περίπτωση είναι ιδιαίτερη, αφού η απουσία αναλογικής εκπροσώπησης ενθαρρύνει ευρείες συμμαχίες. Συνεχάρη τον Jean-Luc Mélenchon που κατάφερε να φτιάξει έναν σχηματισμό ανόμοιο και προεκλογικό μεν που αν ωστόσο κερδίσει τις εκλογές θα μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο σε τομείς όπως το περιβάλλον, κοινωνικά ζητήματα και η αγορά εργασίας. Ενώ ο Μακρόν θα περιοριστεί σε τομείς όπως η άμυνα και η εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, αν ο Μακρόν κερδίσει ο κ. Βαρουφάκης φοβάται ότι η συμμαχία υπό τον Μελανσόν θα καταρρεύσει, αφού δεν δεσμεύεται από ένα κοινό πρόγραμμα αλλά συστάθηκε στη βάση της προοπτικής της εξασφάλισης της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο. Μια ακόμα σημαντική διαφορά της NUPES με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, είναι ότι τα εσωτερικά προβλήματα του τελευταίου δεν συγκρίνονται με αυτά της NUPES όπου μεγάλες ιδεολογικές διαφορές είναι υπαρκτές για το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ. Τέλος, ήδη από το 2015 απέτρεπε τους συναδέλφους του από το να συγκρίνουν Γαλλία και Ελλάδα, μιας και η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει ενώ η Γαλλία ήταν σε μη βιώσιμη τροχιά, που όμως δεν είναι το ίδιο.

Στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε η NUPES να αμφισβητήσει συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανόνες, επιτυγχάνοντας αυτό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, απάντησε ότι ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η αμφισβήτηση των απαράδεκτων ευρωπαϊκών συνθηκών. Το πρόβλημα ήταν η παραβίασή τους από την τρόικα, όπως τότε που ο Μάριο Ντράγκι έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015. Αυτό που θα μπορούσε ωστόσο να πετύχει η αριστερά και ο Μελανσόν, δεν είναι η αμφισβήτηση του «γράμματος» των συνθηκών, άλλα η αμφισβήτηση της τρόικας των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, και όσων παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνθήκες με σκοπό την επιβολή ολιγαρχικών συμφερόντων απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τον αν η ευελιξία που επέδειξε η Ευρώπη την περίοδο της πανδημίας – σε σχέση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ – υιοθετώντας το σχέδιο ανάκαμψης θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο στον αγώνα κατά της «φυσικής θεσμικής αδράνειας», ο συνιδρυτής του DiEM25 ήταν κάθετος: Αυτό είναι αυταπάτη της κεντροαριστεράς στη Γαλλία και τεράστιο ψέμα. Πάντα υπήρχε ευελιξία σε σχέση με τους φορολογικούς κανόνες για κάποιους, όπως τότε στις αρχές του 2000 που τα κριτήρια του Μάαστριχτ παραβιάστηκαν για πρώτη φορά προς όφελος της Γερμανίας. Όποτε δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες, τους «σπάνε», σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ακόμη επισήμανε πως η πρόταση του Μακρόν στην αρχή της πανδημίας για την έκδοση ευρωομολόγων ήταν στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να εξευρωπαϊστεί το νέο δημόσιο χρέος που οι κυβερνήσεις θα χρειάζονταν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Ωστόσο η Μέρκελ αρνήθηκε δίνοντας ψίχουλα, τα ομόλογα του ταμείου ανάκαμψης, που όμως δεν χρηματοδοτούν δημόσιες δαπάνες αλλά διαρθρωτικές. Και αν και υπήρχε ένα σχέδιο αναδιανομής για Ιταλία και Ελλάδα ποιος έλαβε αυτά τα λεφτά τελικά; Μα οι ολιγάρχες σε Ελλάδα και Ιταλία, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά το αν ο Μελανσόν θα μπορούσε να βρει συμμάχους στην Ευρώπη, υποστήριξε πως είναι απόλυτη αυταπάτη να θεωρεί κάποιος ότι θα μπορέσει να αλλάξει τις συνθήκες χάρη σε μια συμμαχία με άλλα κράτη μέλη, από τη στιγμή που απαιτείται ομοφωνία. Αυτό που χρειάζεται να πει ο Ζαν-Λυκ είναι ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργήθηκαν από ολιγάρχες για ολιγάρχες και είναι η βάση της ευρωπαϊκής κρίσης. Συμπλήρωσε δε πως μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να μην υπακούσει σε καιρούς κρίσης, να νομοθετήσει για ζητήματα σημαντικά για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε ρήξη με την ΕΕ. Η τελευταία δεν θα εκπολιτιστεί με συναίνεση, αλλά με ρήξεις. Γι’ αυτό και υποστηρίζει τον Μελανσόν. Γιατί η αδράνεια είναι τέτοια που, σύμφωνα με τον κύριο Βαρουφάκη, η ΕΕ βαδίζει ολοταχώς προς την κλιματική καταστροφή και την εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή. Οι δε καπετάνιοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να συμφωνήσουν πριν συγκρουστούν με το παγόβουνο. Έχουμε γίνει η πιο χαζή ήπειρος στον πλανήτη, κατέληξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Για το οικονομικό πρόγραμμα της NUPES σχολίασε πως συμφωνεί με τα περισσότερα μέτρα, ωστόσο γνωρίζει πώς γράφονται αυτά τα προγράμματα όταν είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι: στη βάση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Η εκλεγμένη πλειοψηφία θα έχει την επόμενη κιόλας μέρα, να διαχειριστεί το πρόβλημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες προσδιορισμού της τιμής του πρέπει να αναθεωρηθούν.

Όσον αφορά την πρόταση για επαναφορά του δικαιώματος συνταξιοδότησης στην ηλικία των 60 ετών, όταν ο Μακρόν εξήγγειλε ότι θέλει να το ανεβάσει στα 65 χρόνια, ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφώνησε με τον συνασπισμό του Μελανσόν που αντιτίθεται σε αυτή την αύξηση, αναδεικνύοντας την ταξικότητα της σχετικής ρύθμισης.

Ακόμα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στη Le Figaro, ότι όλες οι χώρες που εφάρμοσαν παρόμοιο πρόγραμμα βρέθηκαν λίγα χρόνια αργότερα να εφαρμόζουν πρόγραμμα εποπτείας του ΔΝΤ, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα. Χαρακτήρισε την κρατική χρεοκοπία ως απειλή που εξαπολύει πάντα η ολιγαρχία όταν εκλέγεται προοδευτική κυβέρνηση, που τολμά να αντιστρέψει τον ταξικό πόλεμο που εξαπολύεται εναντίον των φτωχών, φέροντας μάλιστα ως παραδείγματα τον Mitterrand και τον Delors που «εκθατσερίστηκαν». Ωστόσο, οι απειλές της διεθνούς ολιγαρχίας δεν θα έπρεπε να μας εμποδίζουν να πράξουμε ό,τι είναι καλό για την πλειοψηφία, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ περιέγραψε τι θα έκανε εκείνος για να το πετύχει αν ήταν επικεφαλής μιας προοδευτικής κυβέρνησης: θα σταματούσε να δανείζεται. Ο Μακρόν δανείζεται πολύ, αλλά δεν απειλείται γιατί ανήκει στην ολιγαρχία, και προέβλεψε ότι αν εκλεγεί ο Μελανσόν, ακόμα κι αν δεν κάνει τίποτα, η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει γαλλικά ομόλογα, ό,τι συνέβη και σε μας δηλαδή το 2015. Γι’ αυτό και ο Μελανσόν πρέπει να διατηρεί πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Όχι να το έχει στόχο και να το επιδιώκει, αλλά να μη φοβάται ούτε να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα. Ούτε εγώ ήθελα το Grexit ή την επιστροφή στη δραχμή, αλλά όπως και με τον πόλεμο, δεν επιτίθεσαι στους γείτονες, αλλά έχεις σχέδια σε περίπτωση που δεχτείς επίθεση. Αλλιώς γιατί να είσαι υπουργός Άμυνας;

Στην κριτική που γίνεται στο πρόγραμμα της NUPES εξ αριστερών ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μικρής σημασίας κι ότι όποιος ασκεί κριτική σε αυτή την πλατφόρμα, απλώς δεν θέλει την εκλογή του συνασπισμού ενώ πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι είναι πιο έξυπνοι.

Τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει μια φράση που είπε ο Μελανσόν σε μια συνάντηση ότι δηλαδή δεν υπόσχεται να δημιουργήσει έναν παράδεισο σε μια νύχτα, αλλά ότι εγγυάται πως σε μια νύχτα θα βάλει τέλος στην κόλαση και ότι οι άνθρωποι θα ζήσουν καλύτερα. Θυμήθηκε τότε ένα άρθρο που δημοσίευσε το 2014, όπου απευθυνόμενος στους συναδέλφους του από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους προέτρεπε να μην υπόσχονται τον παράδεισο αλλά αίμα και δάκρυα, όπως έκανε ο Churchill όταν ήθελε να συσπειρώσει τους Βρετανούς εναντίον των Ναζί. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η προτεραιότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η απελευθέρωση από τους ολιγάρχες, τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, τους μεγιστάνες των ΜΜΕ. Γιατί ο παράδεισος μπορεί να μην έρθει ποτέ, αλλά θα αναγεννηθεί η δημοκρατία στην οποία οι πολίτες θα παίζουν κεντρικό ρόλο και θα προσδιορίζουν το μέλλον.

Ερωτώμενος αν μετανιώνει που υποστήριξε τον Μακρόν το 2017, απάντησε πως τον υποστήριξε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, όχι νωρίτερα, εναντίον της Le Pen, όπως θα έκανε και με κάθε υποψήφιο που αντιμετωπίζει έναν φασίστα. Πιστεύει όμως πως εξαπολύει έναν ταξικό πόλεμο εναντίον της πλειοψηφίας του γαλλικού λαού. Από την άλλη, συμφωνεί μαζί του σε ένα βασικό σημείο: το να επιδιώκει κανείς την τελική νίκη για την Ουκρανία, το να επιδιώκει να σύρει τον Πούτιν στα διεθνή δικαστήρια είναι σκέτη τρέλα και εναντιώνεται στα συμφέροντα των Ουκρανών, ενώ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τεξανών πετρελαιάδων και θα καταστρέψει την Ευρώπη. Πρέπει άμεσα να βρούμε τρόπο να αρχίσει άμεσα η ειρηνευτική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με μια συνθήκη που θα επιτρέπει στην Ουκρανία να γίνει μια ουδέτερη δημοκρατική χώρα, κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Δείτε επίσης: Μέρα25: «Παράνομοι και βάρβαροι εισβολείς, επιτίθενται καθημερινά και δολοφονικά στη νεολαία εντός του ΑΠΘ»

Loading