Βαρουφάκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν την αρπαχτική πολιτική που κατέστησε την Ελλάδα χρεοδουλοπαροικία

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε τη ΝΔ ως κόμμα της προγραμματικής λεηλασίας και τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της προγραμματικής συνθηκολόγησης

Η ακρίβεια, η ανέχεια, η αναξιοπρέπεια για τους πολλούς κρατάει 13 χρόνια τώρα, δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος, από το βήμα της Ολομέλειας κατηγόρησε τη ΝΔ ως κόμμα της προγραμματικής λεηλασίας και τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της προγραμματικής συνθηκολόγησης, καθώς «και τα δύο κόμματα υπηρετούν την αρπαχτική μονοπωλιακή πολιτική, εν αντιθέσει με το ΜέΡΑ25 που είναι το κόμμα της προγραμματικής ρήξης, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που κατέστησε την Ελλάδα χρεοδουλοπαροικία».

«Ακόμη και να πέφτουν οι τιμές, όταν το εισόδημά σου, όταν η σύνταξή πέφτει πιο γρήγορα, πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, και τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, δεν ”βγαίνεις” πια. Όταν ο μισθός, η σύνταξή σου μειώνεται, όπως συνέβη από το 2009, το 2010 και μετά, η ακρίβεια, η ανέχεια, το να μην ”βγαίνει” ο μήνας, η αναξιοπρέπεια του να μην ”βγαίνει” ο μήνας, αυτό είναι κάτι δεδομένο», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετούμενος για τα όσα ανέφεραν πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αγοραστική δύναμη της μέσης ελληνικής οικογένειας. «Το μερίδιο των μισθών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώνεται συστηματικά 13 χρόνια, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σας, την άθλια ΕΛΣΤΑΤ σας», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «χρησιμοποιεί τις μεθόδους του κ. Τσίπρα».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τα σκληρά μνημόνια. Δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά μνημόνια. Τα μνημόνια είναι δεδομένο πως είναι σκληρότατα, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση της Αριστεράς» έκοψε το ΕΚΑΣ, και στη συνέχεια «έδωσε μερικά φιλοδωρήματα», όπως σήμερα ο πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή για να δώσει φιλοδώρημα στους συνταξιούχους, φιλοδώρημα στους ανθρώπους του ΕΣΥ.

«Η ακρίβεια κρατάει 13 χρόνια. Η ανέχεια κρατάει 13 χρόνια. Η αναξιοπρέπεια, για τους πολλούς, κρατάει 13 χρόνια. Αυτό δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει με τα φιλοδωρήματα, όσο η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αυτό που εμείς στο ΜέΡΑ25 ονομάζουμε χρεοδουλοπαροικία», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσέθεσε η αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει, όσο θα συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές. Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την ΕΛΣΤΑΤ για αναξιοπιστία, σημειώνοντας ότι δεν έγινε καμία αναθεώρηση του «τεράστιου ψεύδους» των greek statistics.

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση της αξίας, της τιμής του καλαθιού της νοικοκυράς, για τα τρόφιμα, 0,6%. Σοβαρολογείτε; έχετε πάει στο σούπερ μάρκετ; Οι τιμές των σούπερ μάρκετ, κατά μέσο όρο, το καλάθι της νοικοκυράς, ακόμα και στο πρώτο lockdown, ανέβηκε τουλάχιστον 10% με 15%. Ο κόσμος βοά», είπε ο κ. Βαρουφάκης που επισήμανε ότι ενώ πάγωσαν οι μεταφορές, πετάχτηκαν και αγαθά εκείνη την περίοδο, για την οποία το ΜέΡΑ25 είχε προτείνει να πουληθούν στις λαϊκές αγορές.

«Τα σούπερ μάρκετ είναι το μεγαλύτερο καρτέλ που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, με τεράστια ποσοστά κέρδους. Όταν έγινε η καθίζηση της προσφοράς, λόγω λοκντάουν, είχαν 10% με 15% αύξηση, στα βασικά αγαθά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εσείς θα μας πείτε τώρα για 0,6%;», είπε ο κ. Βαρουφάκης που κατήγγειλε ότι το κόστος της αναξιοπιστίας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι πολύ μεγάλο, και όχι μόνο στον χώρο της ακρίβειας.

«Εσείς, που ανακοινώσατε σήμερα το φιλοδώρημα για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, είστε ο πρωθυπουργός που πέρυσι, μειώσατε τις δαπάνες για το ΕΣΥ και που αρνείστε να προχωρήστε σε μαζικές προσλήψεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ», είπε κ. Βαρουφάκης.

«Είπατε ότι η αύξηση των τιμών είναι εισαγόμενη. Έχετε δίκιο. Η ανέχεια των πολιτών όμως δεν είναι εισαγόμενη, 13 χρόνια κρατάει», σημείωσε επίσης και παρατήρησε πως μια κυβέρνηση κρίνεται για το πώς λειτουργεί ώστε να περιορίσει τους κραδασμούς, αλλά η παρούσα κυβέρνηση λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των κραδασμών και των σοκ.

Ιδίως δε για τα σούπερ μάρκετ, παρατήρησε πως η κυβέρνηση είχε δύο χρόνια προκειμένου να θέσει σε λειτουργία την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι ώστε τα σούπερ μάρκετ να μην χρησιμοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά. Αντί γι΄αυτό, έκλεισε τις λαϊκές αγορές αν και βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, και στη συνέχεια τους επέβαλε και λειτουργία σε ποσοστό 50%, η κυβέρνηση έκανε δηλαδή, «το μεγαλύτερο δώρο στους εχθρούς του ανταγωνισμού, στο χώρο των τροφίμων».

Αλλά και ως προς τον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι στη χώρα αυτή δεν επιτρέπεται να υπάρχει ΦΠΑ 24%, αλλά θα έπρεπε εν μέσω πανδημίας, τουλάχιστον, να πάει στο 15%.

Σε σχέση με τις αυξήσεις στην ενέργεια, ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν η επιδότηση που υπόσχεται είναι πραγματική επιδότηση του καταναλωτή ή του αρπαχτικού που δεν πληρώνει τη μετοχή τής ΔΕΗ για να στηρίξει τον καταναλωτή αλλά την πληρώνει για να στηριχθεί από τον καταναλωτή, τόσο μέσα από το τιμολόγιο όσο και μέσα από τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης που τελικά επιβαρύνουν το χρέος του Έλληνα καταναλωτή.

«Έχουμε το κόμμα της προγραμματικής λεηλασίας, τη ΝΔ. Μια ΝΔ η οποία αμαυρώνει ακόμα και το όνομα του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ίδρυσε τη ΔΕΗ επειδή ήξερε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να παράξει και να διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε αυτή τη χώρα. Εσείς, όπως πάτε, θα δημιουργήσετε μια νέα αντι Καραμανλική ΕΡΕ», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος επέκρινε όμως με δριμύτητα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Εσείς, το κόμμα της προγραμματικής συνθηκολόγησης, πότε κ. Τσίπρα θα ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό, για την τωρινή τιμολόγηση της ΔΕΗ που η δική σας κυβέρνηση δέχθηκε να υπογράψει; Δεν θα μπορούσατε να πάτε κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, γιατί αυτό θα προϋπόθετε ρήξη που δεν θα κάνατε».

 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ