«Χρειάζεται διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων»
“Το βασικό αίτημα των πανεπιστημίων είναι, η κα Κεραμέως, το υπ. Παιδείας, να τους αφήσει ήσυχους, να τους αφήσει να δουλέψουν. Να τους δώσει την αυτονομία τους, να μπορέσουν με το δικό τους σχεδιασμό να δημιουργήσουν τα τμήματα με μια προοπτική 5ετίας, 10ετίας προγραμματισμών, χωρίς καθημερινά να τους ενοχλεί το υπουργείο”, δήλωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνάντησε τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Ζήση Μουμούρη, με τον οποίο συζήτησε για τα ζητήματα που απασχολούν την σχολή. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι “όσο λιγότερο ασχολούνται οι υπουργοί με τα πανεπιστήμια, τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν τα πανεπιστήμια να κάνουν καλά τη δουλειά τους”.
Όπως είπε: “Είναι δυνατόν να μην μπορεί να επιλέξει το πανεπιστήμιο ποιους φοιτητές θα πάρει; Ζητάει 3.500 φοιτητές ο πρύτανης, του φέρνουν 5.000-5.500, λέει εύλογα ‘καλά, αφήστε με να πάρω τους 3.500 που θέλω και παίρνετε κι άλλους'”. Παράλληλα τόνισε, πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς δημόσιας Παιδείας, τονίζοντας ότι “αυτοί που αποφασίζουν για τη δημόσια Παιδεία, είτε είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, είτε είναι το δημόσιο σχολείο, ποτέ δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο”.
Αναφορικά με την πρόταση του κόμματός του, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως χρειάζεται διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων “έτσι ώστε να έρχονται και παιδιά άρχουσας τάξης από το εξωτερικό, να μην πηγαίνουν μόνο τα δικά μας στα βρετανικά πανεπιστήμια, στα γαλλικά πανεπιστήμια”.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε, πως “θέλουν ακόμα να καταργήσουν μέχρι και το τμήμα Αγροτικής Παραγωγής στη Λάρισα”, και σχολίασε λέγοντας πως “δεν μπορεί κάθε φορά να κρέμεται πάνω από το κεφάλι των πανεπιστημιακών διοικήσεων ή ακόμα και των φοιτητών (όπως συμβαίνει στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες) το ‘θα συγχωνευτείτε, θα συνενωθείτε'”.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την ακρίβεια, την ενέργεια και τις εξορύξεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: “Ο κ. πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά τους υδρογονάνθρακες. Έστω ότι συμφωνούμε – δε συμφωνούμε – θα πάρει 15 χρόνια μέχρι να βγει το πρώτο βαρέλι πετρελαίου, η πρώτη ποσότητα φυσικού αερίου, μέχρι τότε θα είναι άχρηστα, γιατί μέχρι τότε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι παντού, θα είναι πολύ φθηνές, θα είναι το μέλλον. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης, και νομίζω εν γνώση του, παραπληροφορεί τον κόσμο, προσπαθεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στη διάρκεια αυτής της ενεργειακής κρίσης”.
Μεταξύ άλλων μίλησε για την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως “εκεί που πονάει τον μέσο Έλληνα, τη μέση Ελληνίδα αυτή τη στιγμή, είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ.”
Τέλος κατήγγειλε πως το “36% της αύξησης δεν οφείλεται στην αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, οφείλεται στον κ. Μυτιληναίο, στον κ. Λάτση, στον κ. Περιστέρη, στη CVC που αγόρασε τη ΔΕΗ, στον κ. Βαρδινογιάννη”.
Στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 πραγματοποίησε ομιλία στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: “Τεχνολογία, Χρήμα, Πόλεμος” και συνομίλησε μαζί τους.
- Σύλληψη πέντε ανηλίκων με μαχαίρια στο Παγκράτι
- Φορολογικό διαζύγιο: Προβλήματα και λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε
- Νίκη για την Κηφισιά: Σημαντική ήττα για την Καλαμάτα
- Κατώτατος μισθός: Ξεκίνημα διαβούλευσης με τη συγκρότηση δύο επιτροπών
- Συνελήφθη 15χρονος για βανδαλισμό του αγάλματος του Κατσαντώνη στο Κορδελιό