Η τοποθέτηση του κ. Βαρτζόπουλου στη συζήτηση για τον «προσωπικό γιατρό»
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος πήρε τον λόγο χθες στη συζήτηση για τον «προσωπικό γιατρό» κάνοντας λόγο για μια γενική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς καμία ιδιωτική επιβάρυνση.
Ο κ. Βαρτζόπουλος ανέφερε πως άπαντες στη βουλή θα πρέπει να συμφωνήσουν στον κοινό στόχο μιας γενικής υγειονομικής καλύψεως του πληθυσμού χωρίς καμία ιδιωτική επιβάρυνση.
«Αυτό θα μας επιτρέψει, να μπορέσουμε συν χρόνω, να προσαρμόσουμε και στα καθ’ ημάς το υγειονομικό εκείνο σύστημα, που επικρατεί με ελάχιστες τοπικές παραλλαγές στην Κεντρική Ευρώπη και που η πανδημία ανέδειξε σε βαθμό παγκοσμίου αριστείας. Το σύστημα, που διατηρώντας κοινωνική μη κερδοσκοπική ιδιοκτησία των νοσοκομείων επιτρέπει ελευθέρα επιλογή ιατρού, αμοίβεται αποκλειστικώς από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών σε όλους, προκαλώντας ιδιωτική δαπάνη της τάξεως μόλις του 1% του διαθεσίμου εισοδήματος (έναντι μετρουμένου 7% εδώ, που φυσικά είναι περισσότερο)», δήλωσε ο Βουλευτής.
«Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του, το γερμανικό, το οποίο όσον αφορά την νοσοκομειακή περίθαλψη χρησιμοποιεί δείκτες οικονομικού αποτελέσματος των μονάδων ως κριτήρια επιλογής των Διοικήσεων αλλά και των ιατρών Διευθυντών. Σε αυτούς παραχωρεί ευρύτατες αρμοδιότητες στην επιλογή του προσωπικού και της διαχείρισης, δηλαδή των προμηθειών αναλωσίμων, εξοπλισμού, νέων θεραπειών κοκ», ανέφερε ο βουλευτής και πρόσθεσε:.
«Οι Διοικήσεις (managers/ εταιρείες) προσλαμβάνονται από τον Φορέα του Νοσοκομείου βάσει συμφωνημένων business plans. Ομοίως οι ιατροί Διευθυντές με συμβόλαια αποδοτικότητος και απόφαση των τοπικών Διοικήσεων. Το λοιπό προσωπικό, κυρίως ΙΔΩΧ, προσλαμβάνεται με καθοριστική γνώμη της τοπικής Διοικήσεως, Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Μονιμοποιήσεις ακολουθούν μετά επανειλημμένες αξιολογήσεις. Η επιλογή των ειδικευομένων γίνεται από τον ιατρό Διευθυντή.
Είναι, ιδίως στην επαρχία, πολύ συχνή η συνεργασία με εντοπίους ιδιώτες ιατρούς, που ασκούν έργο με ειδικά συμβόλαια και εντός του νοσοκομείου. Ομοίως εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις παρέχονται δυνητικώς από ιδιώτες εγκατεστημένους εντός των μονάδων. Εντός των Νοσοκομείων οι ιατροί όλων των ειδικοτήτων ασκούν ιδιωτικό έργο, που εκφράζεται σε αριθμό ιδιωτικής χρήσεως κλινών και ώρες εξωτερικών ιατρείων συμπεριλαμβάνοντας και τις συμπαρομαρτούσες υπηρεσίες ( εξετάσεις, επεμβάσεις)».
Μιλώντας για την Πρωτοβάθμιο Περίθαλψη είπε πως υπάρχουν δύο επιλογές των παγκοσμίως κατ’ ουσίαν μόνον δύο οργανωμένων συστημάτων πρωτοβαθμίου φροντίδος οι οποίες μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών του κόσμου χωρίς να υπάρξει κόστος. Η πρώτη επιλογή είναι του αγγλοσαξωνικού που βασίζεται σε (συνήθως υπαλλήλους) οικογενειακούς ιατρούς με ειδικότητα γενικής ιατρικής ασκούντες έλεγχο πρόσβασης στις νοσηλείες και περαιτέρω ειδικές ιατρικές πράξεις και -του γερμανικού με ελευθέρα επιλογή ελευθέρου επαγγελματίου οικογενειακού ιατρού πολλών ειδικοτήτων, που εγκρίνει μεν την αναζήτηση ειδικού ιατρού, ο οποίος όμως επιλέγεται επίσης ελευθέρως μεταξύ των συμβεβλημένων ιδιωτών, που με την σειρά τους παραπέμπουν στα νοσοκομεία.
Ο κ. Βαρτζόπουλος είπε ότι στη Γερμανία μέχρι τώρα υπάρχουν 180.000 περίπου ταμειακοί ιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 23.000 γιατρούς στην Ελλάδα.
Με τα οικονομικά στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα στο συγκεκριμένο σύστημα ο κ. Βαρτζόπουλος υπογράμμισε ότι η πλήρης κοστολόγηση της εφαρμογής του στην τελική του μορφή είναι δυνατή.
«Είναι απολύτως λοιπόν εφικτό, να εκπονήσουμε οδικό χάρτη με μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προϋπολογισμού και βήματα σταδιακής διεύρυνσης και των οφελουμένων πολιτών και των παρεχομένων υπηρεσιών μέχρις ότου τα δημοσιονομικά μας επιτρέψουν πλήρη κάλυψη του πληθυσμού για το σύνολο των αναγκών του με μηδενική ιδιωτική δαπάνη», σημείωσε ο κ. Βαρτζόπουλος.
«Είναι εγχείρημα δύσκολο, πολύπλοκο, ακριβό, αλλά υποχρέωση μας. Εγχείρημα που απαιτεί διαχρονική συνέχεια και εκκινεί με σωστά βήματα τώρα», επισήμανε ο βουλευτής.
Δείτε επίσης: Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας υπέταξε το εθνικό συμφέρον στο κομματικό»