Βαρβιτσιώτης: “Η Ελλάδα πιστεύει στη διπλωματία, αλλά δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας”

Με συνέντευξη στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα, σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά προς επίλυση, αυτή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

“Το μήνυμα που στέλνει πλέον η Ευρώπη είναι σαφές: αν η Τουρκία θέλει να έχει μια λειτουργική σχέση μαζί της, θα πρέπει να συνεργαστεί, να αποδείξει ότι ασπάζεται τις αξίες της και, φυσικά, ότι σέβεται όχι απλώς το πρωτόκολλο, αλλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς πιστεύουμε στη διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του στην ‘Αγκυρα. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας” ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Για να συνεχίσει: “Η Ελλάδα μιλάει την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα της αλήθειας παντού και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όσο η Τουρκία μένει στο τραπέζι των συζητήσεων και δέχεται πιέσεις και από τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ούτε προς το δικό της συμφέρον να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στη περιοχή”.

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αναπληρωτής Υπουργός τονίζει ότι “φάνεται ότι κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχουν πλέον την ίδια ανεκτικότητα που είχαν μέχρι πρόσφατα απέναντι σε κάποια γεγονότα στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πρωτίστως ένα σύνολο αρχών και αξιών με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου”.

Αναφερόμενος στο sofa-gate, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης το χαρακτηρίζει ως “μια αμήχανη και δυσάρεστη εικόνα, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων ενεργειών της Τουρκίας, που προκαλούν ανησυχία σε όλους τους Ευρωπαίους, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών” και σημειώνει πως “υπάρχει διάχυτη επιφυλακτικότητα, αν όχι καχυποψία”.

Αναφορικά με τη διήμερη επίσκεψή του στη Ρώμη , όπου είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Προεδρίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Βιντσέντσο Αμέντολα και την υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει: «Με την Ιταλία μας συνδέουν πολλά. Έχουμε κοινό όραμα για μία πιο ισχυρή και φιλόδοξη Ευρώπη, που θα βασίζεται στη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Με την Ιταλία μοιραζόμαστε κοινές θέσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή ατζέντα».

Τέλος, όσον αφορά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι έγινε κατανοητό πως η Ελλάδα δε γίνεται να αποκλειστεί από τη συζήτηση για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών της περιοχής: “Η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να συνδράμει στην πολιτική, διπλωματική και οικονομική ανασυγκρότηση της Λιβύης, αλλά, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί και να επηρεάσει την ευρωπαϊκή στάση απέναντι της, όπως γνωρίζουν καλά και οι Λίβυοι γείτονές μας”.

Δείτε επίσης: Πρόθυμες να φιλοξενήσουν μια σύνοδο κορυφής Μπάιντεν- Πούτιν δηλώνουν Αυστρία, Ελβετία και Φινλανδία

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ