Βαρβιτσιώτης: Υπερόπλο το ταμείο Ανάκαμψης

Ως υπερόπλο στα χέρια της ευρωπαϊκής ηγεσίας χαρακτήρισε το ταμείο ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Με αφορμή την ομιλία του στο 8ο αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε κατά την διάρκεια συνεδρίας για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, «μπορεί να προστατεύσει τη ζώνη του ευρώ από κλυδωνισμούς και όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες από την υπέρμετρη εκτόξευση του κόστους δανεισμού και παράλληλα να δώσει φρέσκο χρήμα στις οικονομίες μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τις συνέπειες της πανδημίας».

Επιπλέον, ανέφερε πως το ταμείο ανάκαμψης «βασίζεται στην συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία, ότι δηλαδή πρέπει να δοθούν 500 δισ. ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις προς τα κράτη – μέλη».

«Πάνω σε αυτές τις άμεσες ενισχύσεις έρχεται και κουμπώνει ένα δάνειο 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και για το οποίο θα είναι υπόλογα τα κράτη που θα πάρουν λεφτά από αυτό το δάνειο», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ωστόσο, επεσήμανε «δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία, αλλά με βάση το γεγονός ότι από χθες η Γερμανία έχει αναλάβει την προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου, πιστεύω ότι θα δώσει τη μάχη, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν, όπου και οι δυο τους είπαν ότι στηρίζουν απολύτως την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής, για αυτό το πακέτο».

«Πιστεύω», τόνισε, «ότι θα ρίξουν το πολιτικό βάρος των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, αλλά και των δύο ισχυρότερων παικτών στο ευρωπαϊκό σύστημα, για να συνομολογηθεί τελικά αυτό το πακέτο».

Όσον αφορά στην στάση της Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «εμείς, έχοντας δει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είμαστε απόλυτα σύμφωνοι»

Ενώ, τόνισε πως «Για πρώτη φορά η χώρα μας αντιμετωπίζεται πραγματικά από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιτροπής με ειλικρίνεια και με γενναιοδωρία. Είμαστε από τις χώρες οι οποίες, κατά κεφαλήν, θα πάρουν τα περισσότερα χρήματα ,σύμφωνα με την πρόταση και τον τρόπο κατανομής, και παράλληλα πρέπει να πω ότι δεν μας φοβίζει ένας έλεγχος ή μία εποπτεία για την λειτουργία αυτών των χρημάτων.

Άλλωστε εμείς βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς αυξημένης εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Δείτε ακόμη:

Τσίπρας: «Αποκαρδιωτική εικόνα στην Κέρκυρα, τουρισμός στα λόγια» (vd+pics)