Βαρβιτσιώτης: Ζητάμε περισσότερη Ευρώπη στην ασφάλεια, την οικονομία και την υγεία

«Την αγωνία των νέων ανθρώπων θέλουμε να αφουγκραστούμε. Είναι η στιγμή που σταματάνε να μιλάνε οι Βρυξέλλες και οι εθνικές κυβερνήσεις και ακούνε τους πολίτες», τόνισε

«Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μία ζωντανή πρόσκληση προς τους νέους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ1.

propoli

«Την αγωνία των νέων ανθρώπων θέλουμε να αφουγκραστούμε. Είναι η στιγμή που σταματάνε να μιλάνε οι Βρυξέλλες και οι εθνικές κυβερνήσεις και ακούνε τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Διαλόγου και αφορούν την εμβάθυνση της ευρωζώνης, τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, τη μετανάστευση, την ασφάλεια των συνόρων και το κοινωνικό κράτος.

Υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα έχει πάρει το προβάδισμα με την πρόταση για τη θέσπιση ενός Ελάχιστου Εγγυημένου Επιπέδου Διαβίωσης, η οποία έχει ήδη αποκτήσει δυναμική και θετική ανταπόκριση μέσα στην ΕΕ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι εκείνοι που αμφισβητούν την εμβάθυνση της ΕΕ και ζητούν λιγότερη και μικρότερη Ευρώπη βρίσκονται στο περιθώριο. «Στην καρδιά όλων των τοποθετήσεων είναι ότι ζητάμε περισσότερη Ευρώπη. Περισσότερη Ευρώπη στην ασφάλεια, την οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση» τόνισε, χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η αλλαγή των Συνθηκών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι η αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι πολύ δύσκολη, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση μεταξύ των κρατών- μελών για να ξεκινήσει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Επισήμανε ακόμη ότι και η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε με επιφύλαξη την αλλαγή των Συνθηκών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ομοφωνία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Η ευρωπαϊκή ομοφωνία είναι μια ασπίδα ασφαλείας για την Ελλάδα, εφόσον έχουμε έντονες, σταθερές πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας και χρειάζεται, για να πιέζουμε κι εμείς για την υιοθέτηση πολιτικών που αφορούν ζωτικά ζητήματα ασφάλειάς μας», υπογράμμισε..

Πρόσθεσε, όμως, ότι οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες μας δίνουν την δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ένωση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία, λογοδοσία και διαφάνεια.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί να εμβαθύνει και χωρίς την πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών, και κύρωσής τους μέσα από δημοψηφίσματα, φέρνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας στα θέματα υγείας με αφορμή την πανδημία, αλλά και της ενέργειας, που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading