Συμβάσεις για την προμήθεια 20 νέων πλωτών μέσων διάσωσης για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας υπογράφηκαν σήμερα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Πρόκειται για πλωτά μέσα αξίας 12 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν σε ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ, καθώς και σε λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς για πυρόσβεση, διάσωση και μετακίνηση πυροσβεστών, καλύπτοντας άλλες επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.
Το σύνολο των σκαφών αυτών θα παραδοθούν εντός 4 έως 12 μηνών, με αρκετά από αυτά να είναι έτοιμα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση τους είναι πολλαπλή, αποτελώντας παρακαταθήκη στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Πολιτική Προστασία αλλά και στις επόμενες γενιές. «Τρέχουμε ταχύτατα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και χρειαζόμαστε αυτά τα μέσα για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή πυρκαγιά στην Κίμωλο, τονίζοντας ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα πάλευε όλη τη νύχτα» και επισήμανε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης στα νησιά του Αιγαίου, που εξακολουθούν να δοκιμάζονται. «Τα διασωστικά-πυροσβεστικά σκάφη θα μπορούν να ταξιδέψουν και με 7,8, 9 μποφόρ», πρόσθεσε ο υπουργός.
Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας με τα αναγκαία μέσα. «Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν στο ελληνικό κράτος να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή», σημείωσε, αναφερόμενος στις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση.
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, δήλωσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα εκσυγχρονίζεται με νέα μέσα και επισημαίνει την ενίσχυση του μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, τόνισε την ανάγκη τροποποίησης του σχεδιασμού και παραλαβής νέων μέσων για την καλύτερη ανταπόκριση στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Σημειώνεται ότι τα πλωτά μέσα θα συμβάλλουν στην βελτίωση της απόκρισης για διάσωση και εκκένωση, διευκολύνοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.