«Μήπως επιδιώκονται υψηλότερα πλεονάσματα αντί για ελάφρυνση του χρέους;»
INTIME

«Μήπως επιδιώκονται υψηλότερα πλεονάσματα αντί για ελάφρυνση του χρέους;»

«Εάν η Κομισιόν σκοπεύει να αναθεωρήσει την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνοντας την υπερ-απόδοση των δημοσιονομικών στόχων» ρωτάει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου που προβλέπει δημοσιονομική υπεραπόδοση για τα έτη 2018-2022, η οποία αθροιστικά φτάνει τα 7,9 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο –στην αξιολόγηση των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΜΠΔΣ) 2019-2020– διαπιστώνει ότι «η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στα επίπεδα των 86-87,5 δισ. ευρώ και η αύξηση των δημόσιων εσόδων με ρυθμό 1,35% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο» θα οδηγήσει σε σημαντική υπεραπόδοση των ήδη υψηλών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα επίσης με την πρόβλεψη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, από το 2018 μέχρι το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα, αντί για 3,5%, θα φτάσουν το 3,56% (2018), το 3,96% (2019), το 4,15% (2020), το 4,53% (2021), το 5,19% (2022), δημιουργώντας αθροιστικά ένα «δημοσιονομικό χώρο» που προβλέπεται να αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, αφού σημειώνει ότι οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και ότι η βιωσιμότητά του καθορίζεται άμεσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πραγματοποιήσει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, ρωτά τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί εάν η Κομισιόν σκοπεύει να αναθεωρήσει την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνοντας την υπερ-απόδοση των δημοσιονομικών στόχων.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χουντής ρωτάει εάν έχουν «εκφραστεί σκέψεις από τους “Θεσμούς” ή από κράτη (π.χ. Γερμανία) για την αντικατάσταση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, από μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας».

Καταλήγοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητά να ενημερωθεί για τον ακριβή χρόνο δημοσίευσης των αναλύσεων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστά το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play