Βορίδης για πολιτογράφηση: «Δεν θα κάνω κάποιον Έλληνα για να τον εντάξω»

Βορίδης για πολιτογράφηση: «Δεν θα κάνω κάποιον Έλληνα για να τον εντάξω»

Στην αυστηροποίηση της πολιτογράφησης των αλλοδαπών προχωρά με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βορίδης: «Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν θα κάνω κάποιον Έλληνα για να τον εντάξω. Για να τον κάνω Έλληνα, θα πρέπει να είναι ενταγμένος. Δεν θα αλλάξουμε τη σειρά των πραγμάτων».

«Η πολιτογράφηση δεν είναι διαδικασία κοινωνικής εντάξεως, είναι προϊόν και απόρροια άλλων διαδικασιών που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη και μπορεί να καταλήξουν, ενδεχομένως, στην πολιτογράφηση», είπε ο κ. Βορίδης μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό.

Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε πως δικαίωμα στην πολιτογράφηση έχουν μόνο όσοι έχουν σταθερή εργασία και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ίσο με τις ετήσιες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, με τον κ. Θεοδωρικάκο να καταργεί τη διάκριση αυτή, λόγω αντιδράσεων για ταξικά κριτήρια.

Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βορίδης επανέφερε την επίμαχη διάταξη.

Η υπουργική απόφαση που ορίζει τα “τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη του αλλοδαπού που αιτείται την ελληνική ιθαγένεια” προβλέπει “ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας”. Επαρκές θεωρείται το ετήσιο εισόδημα υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, περίπου 7.800 ευρώ στη σημερινή αγορά εργασίας, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος οικογένειας, με εξαίρεση τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία πάνω από 67%, που μπορούν να δηλώνουν εισόδημα προερχόμενο από προνοιακά επιδόματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Βορίδης κόβει πάνω από το 80% των αιτούντων ιθαγένεια

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, που παρατήρησε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις «δεν αλλάζει η μεροληπτική απαίτηση για ελάχιστο εισόδημα και σταθερή εργασία» και ότι «το μεγάλο αγκάθι των κριτηρίων του εισοδήματος και σταθερής εργασίας κόβει πάνω από το 80% των αιτούντων ιθαγένεια, μέσω πολιτογράφησης».

Αντίθετος «με τα εξωπραγματικά ταξικά, εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, που ζήτησε την κατάργησή τους.

Με το νομοσχέδιο, καταργείται από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης, η απαίτηση που αφορά στην ικανότητα του αλλοδαπού να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας ενώ επανακαθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πολιτογράφησης. Επίσης, προβλέπεται η διενέργεια προφορικής συνέντευξης, μόνο σε περίπτωση αμφιβολιών ως προς τη συνδρομή ή μη της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης του αιτούντος (ενώ σήμερα η συνέντευξη είναι υποχρεωτική).

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της διαπίστωσης πως κάποιος αλλοδαπός έχει ενταχθεί ομαλά στην κοινωνική και οικονομική ζωή, ως κριτήρια πολιτιγράφησης.

«Θα πολιτογραφήσουμε κάποιον που δεν έχει ενταχθεί στην κοινωνική ζωή της χώρας; Θα τον πολιτογραφήσουμε;» διερωτήθηκε ο Μ. Βορίδης, και απάντησε στην κριτική που διατυπώνεται επειδή έχει μπει ως προϋπόθεση να υπάρχει ελάχιστο εισόδημα.

«Πείτε μου πώς θέλετε να κρίνουμε ότι έχει ενταχθεί; Έχω βάλει ένα ελάχιστο εισόδημα, να μην είναι φοροφυγάς, να έχει τηρήσει την ασφαλιστική νομοθεσία και να έχει μια σταθερή εργασία. Σταθερή εργασία δεν λέω στο διηνεκές. Να φαίνεται ότι εργάζεται κάπου. Πείτε μου εσείς ποια κριτήρια θέλετε να βάλουμε για να διαπιστώσουμε την οικονομική του ένταξη. Το κριτήριο το οικονομικό είναι το ελάχιστο. Να έχει τον κατώτατο μισθό ως ελάχιστο, έχω βάλει. Τι θέλετε να βάλω; Για να καταλάβω δηλαδή, γιατί είναι άδικη αυτή απόφαση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Δείτε επίσης: Αναδιπλώνει ο Παπανδρέου: «Δεν μίλησα για νοθεία, δεν αμφισβήτησα το αποτέλεσμα του α’ γύρου»

Loading

Play