ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Βορίδης: Σημαντική ενίσχυση αγροτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό

Σημαντική ενίσχυση αγροτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Ο αρμόδιος υπουργός χαιρέτισε την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την εν λόγω απόφαση γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση.

«Δικαιώνονται οι θέσεις της Ελλάδας»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, δικαιώνει τη θέση και τις επιδιώξεις της Ελλάδας για τη διάθεση επιπλέον πόρων υπέρ των αγροτών τις οποίες είχε εκφράσει ο Έλληνας υπουργός στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13 Μαΐου 2020.

Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε παράλληλα την επέκταση του χρόνου καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων να ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδας της και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.

Δείτε ακόμη:
Χαρακόπουλος: Διευκολύνσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από πολύτεκνους αγρότες