Βούλα Πατουλίδου στην politic.gr: «Κάποιος που έχει διεκδικήσει την ψήφο του πολίτη είναι υποχρεωμένος να τον υπηρετήσει»

Βούλα Πατουλίδου στην politic.gr: «Κάποιος που έχει διεκδικήσει την ψήφο του πολίτη είναι υποχρεωμένος να τον υπηρετήσει»

«Τι θα πούμε σήμερα; Θα πούμε αλήθειες;», με αφοπλίζει.

«Φυσικά!… Τρέχετε πολύ», της απαντώ.

«Ξέρετε, κάποιοι μπαίνουν στο δημόσιο για να βολευτούν και κάποιοι για να δουλέψουν σκληρά. Μαντέψτε σε ποια κατηγορία είμαι εγώ»

«Σας προσεγγίζει πάντως πολύ ο κόσμος», σχολιάζω.

«Στου Κασίδη το κεφάλι, σκάνε όλα, αλλά νομίζω ότι κάποιος που έχει διεκδικήσει την ψήφο του πολίτη, είναι υποχρεωμένος να τον υπηρετήσει. Και εγώ για αυτό είμαι εδώ», μου απαντά.

Συνέντευξη στην Έλενα Ιατρίδου

Κάμερα – Επιμέλεια βίντεο: Φώτης Εμμανουήλ

Πάντα κομψή, χαμογελαστή, ζεστή, ευγενική, φιλόξενη. Άλλωστε ως γνήσια Πόντια τη φιλοξενία τη θεωρεί ως μία ιερή υποχρέωση για τον καθένα.

Η κ. Βούλα Πατουλίδου είναι ταγμένη στο να υπηρετεί τη χώρα της από κάθε μετερίζι στο οποίο εμπλέκεται. Είτε είναι στο χώρο του αθλητισμού, είτε ως Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, είτε ως Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όσον αφορά το μέλλον της στον πολιτικό στίβο, η ίδια ξεκαθαρίζει τη θέση της σχετικά με τα σενάρια που ακούγονται περί δημαρχίας: «Υπήρχε μια πρόταση το 2019, νομίζω τότε ήταν ιδανικά. Όταν φεύγει το μομέντουμ πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Η Θεσσαλονίκη έχει δήμαρχο. Εγώ είμαι τώρα στην Περιφέρεια. Τι θα γίνει μετά, το βλέπουμε.»

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε η politic.gr το Σεπτέμβρη, 8 στους 10 Θεσσαλονικείς θα ήθελαν να έχουν γυναίκα δήμαρχο», σχολιάζω.

«Αν διεκδικήσει μια άλλη γυναίκα με μεγάλη χαρά να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε όλοι, εάν μέσα από τη συνεργασία είναι να βγει κάτι καλό για τον τόπο», μου απαντά.

«Η Θεσσαλονίκη είναι πολυπολιτισμική, ένα συρταρωτό μυθιστόρημα. Όποιος και να έρθει, από όπου και να έρθει, βρίσκει ρίζες. Πολλές φορές γίνομαι αποδέκτης των ιστοριών των ανθρώπων που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι οι πολυποίκιλες γεύσεις, τα βυζαντινά μας μνημεία που πρέπει να τα αναδείξουμε περισσότερο, η γαστρονομία και βεβαίως είναι και η διασκέδαση. Έχουμε τον εναλλακτικό τουρισμό, τα λουτρά μας, το βουνό των θεών. Ο Όλυμπος είναι πλέον brand name».

«Όμως δεν έχουμε επαρκή ΜΜΜ, σε θέματα αστικής προσβασιμότητας είμαστε πίσω. Η Θεσσαλονίκη έχει τις υποδομές για να θεωρείται κορυφαίος τουριστικός προορισμός;», τη ρωτώ.

«Ως προς τις υποδομές έχουμε πολλά προβλήματα ακόμη. Στα ΜΜΜ έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να τα χρησιμοποιήσουμε ως εχέγγυο. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για παράδειγμα, βλέπεις στη στάση ότι σε ένα λεπτό έρχεται το λεωφορείο, εμείς δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο. Επίσης ναι, και στην αστική προσβασιμότητα είμαστε πίσω. Από τον Οργανισμό Τουρισμού είχαμε ξεκινήσει με τον κώδικα Μπράιγ, ένας άνθρωπος με μειωμένη όραση να έχει τη δυνατότητα να μπορεί τουλάχιστον να διαβάσει σε ποιο τόπο έρχεται. Ετοιμάζουμε τώρα μια πολύ καλή δράση όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία. Θα το δείτε σύντομα», απαντά.

«Κ. Πατουλίδου, όσον αφορά την αυτοδιοίκηση, πάγιο αίτημα όλων των τοπικών κοινωνιών, η μεγαλύτερη αυτονομία τους από το κέντρο της χώρας. Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, από τη δική σας θέση υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες νιώσατε ότι είστε με δεμένα χέρια και ότι τα έργα δεν προχωρούσαν εξαιτίας αυτής της ομηρίας;»

«Έχουμε τον Καλλικρατη, το πρόγραμμα Κλεισθένης. Μπορει να βρουν και τον Ιπποκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, δεν ξέρω και εγώ τι άλλο ως διόρθωση του νόμου για την αυτοδιοίκηση και τις αρμοδιότητες. Αλλά κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή φορτώνουμε τους δήμους ή την περιφέρεια με πολλές αρμοδιότητες χωρίς τα ανάλογα αρχεία ή χρήματα. Μέσα σε ένα βράδυ ήρθαν τα ρέματα, οι πινακίδες. Εγώ πόσο μπορώ να αντέξω και με τι προσωπικό; Με αυτή τη γραφειοκρατία, έχουμε πολλές αγκυλώσεις ακόμη, αλλά η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων βολεύει, και αν έρθεις εσύ και μου πεις “χάλασε αυτό” θα σου πω “δε φταίω εγώ, φταίει άλλος. Είναι εύκολο”.

«Σε κάθε έγγραφο για κάποιο έργο συνήθως απαιτούνται πάνω από δέκα υπογραφές. Αν ήταν στο δικό μου χέρι, θα είχα αφαιρέσει τουλάχιστον τις τρεις. Δε λέω τις οχτώ αλλά τουλάχιστον τις τρεις. Πάλι θα κυλούσε λίγο πιο γρήγορα».

Τέλος, η κ. Πατουλίδου σχολιάζει το πρόσφατο περιστατικό της επτάωρης κράτησης του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα στη Σμύρνη: «Όταν ένα κράτος ψάχνει και βρίσκει σκόνη εκεί όπου δεν υπάρχει τίποτα, όταν έχει αμολύσει όλους τους ανθρώπους για να ελέγχει αν αναπνέεις, αν μιλάς και με ποιον μιλάς, δε μπορεί να μη γνωρίζει ότι εκεί υπάρχει μια Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και ποιοι θα έρθουν. Δεν ήταν καψώνι, ήταν ένα σοβαρό αρνητικό διπλωματικό επεισόδιο που όμως από ότι είδαμε, η Τουρκία πάλι έπεσε στα μαλακά. Εμένα αν κάτι με εκνευρίζει είναι αυτό… Το γεγονός ότι κάνει και λέει ό,τι θέλει. Το “Θα έρθω βράδυ” δεν είναι πλέον για μένα εσωτερική κατανάλωση».

Δείτε επίσης: Συνέντευξη Κυριακής Μάλαμα στην Politic: Οδυνηρές οι επιπτώσεις για την Χαλκιδική αν προχωρήσει η επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές

Loading

Play