Βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς της Γερμανίας συναντήθηκαν στην Μόσχα με τον Έντουαρντ Σνόουντεν

Βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς της Γερμανίας συναντήθηκαν στην Μόσχα με τον Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο εμπειρογνώμων του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στη γερμανική βουλή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γκρέγκορ Γκίζι καθώς και η συνάδελφός του από την κοινοβουλευτική ομάδα Σεβίμ Ντάγκντελεν συναντήθηκαν στην Μόσχα με τον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο βουλευτές του κόμματος της Αριστεράς.

Λεπτομέρειες από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο επίσκεψης των πολιτικών της Αριστεράς στην Ρωσία, αναφέρονται στην ιστοσελίδα της βουλευτού Σεβίμ Ντάγκντελεν. Στις αναφορές της επισημαίνεται ότι βασικά θέματα της συζήτησής τους ήσαν τα ζητήματα υπεράσπισης πληροφοριοδοτών και της ελευθερίας του λόγου. Εκτός των άλλων συζητήθηκαν οι συνέπειες που προκάλεσαν οι αποφάσεις του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο κατηγορηματικά καταχώρησε στις υπηρεσίες του Σνόουντεν, το ότι πριν από επτά χρόνια, έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία για την παράνομη παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες τηλεφωνικών συνομιλιών, που συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών και εταιρειών στις ΗΠΑ.

«Η παρακολούθηση επικοινωνιακών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών και επιχειρήσεων δεν είναι αποδεκτή σε μια ελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία», δήλωσαν σε σχέση με την πρακτική αυτή οι Γκίζι και Ντάγκντελεν. «Η συνδρομή της NSA στην παράνομη υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών εκ μέρους δυτικών μυστικών υπηρεσιών, τέτοιων όπως η Ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND) πρέπει να αξιολογηθούν ως συμβολή στην παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Σε μια τέτοια συνδρομή πρέπει να τεθεί άμεσα τέλος», υπογράμμισαν οι Γερμανοί πολιτικοί της Αριστεράς.

Κατά την άποψη των βουλευτών του κόμματος της Αριστεράς, «οι πληροφοριοδότες όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν είναι εγκληματίες, αλλά μεγάλοι ήρωες , οι οποίοι αποκαλύπτουν εγκλήματα και παραβιάσεις της νομοθεσίας». «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγγυήθηκαν στον θαρραλέο πληροφοριοδότη Σνόουντεν την ασφάλεια και την προστασία του από διώξεις εκ μέρους των ΗΠΑ είναι ντροπή», κατέληξαν οι Γερμανοί βουλευτές της Αριστεράς.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο δικηγόρος του Σνόουντεν Αντρέι Κουτσερένα είχε δηλώσει στο πρακτορείο TASS, ότι ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ θα καταθέσει τα έγγραφα που απαιτούνται για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Έντουαρντ Σνόουντεν με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Twitter είχε ανακοινώσει ότι θα υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα και να γίνει έτσι κάτοχος διπλής αμερικανο-ρωσικής υπηκοότητας.

«Εγώ και η σύζυγός μου δεν έχουμε την παραμικρή επιθυμία να αποχωριστούμε τον γιό μας. Να γιατί στην εποχή της πανδημίας και των κλειστών συνόρων θα υποβάλουμε αίτηση για την απόκτηση διπλής αμερικανο-ρωσικής υπηκοότητας», έγραφε ο Σνόουντεν στην ανάρτησή του.

Ο Σνόουντεν υπογράμμιζε ότι ο ίδιος και η γυναίκα του, η Λίντσι Μιλς, «θα παραμείνουν Αμερικανοί» και θα διαπαιδαγωγήσουν τον γιό τους «με όλες τις αξίες της Αμερικής», συμπεριλαμβανομένης «την ελευθερίας να λέει την γνώμη του». «Με ανυπομονησία περιμένω εκείνη τη μέρα που θα μπορώ να επιστρέψω στις ΗΠΑ, ώστε όλη μας η οικογένεια να επανενωθεί», πρόσθετε ο Σνόουντεν.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε πάρει επ’ αόριστον άδεια παραμονής στη Ρωσία, η οποία ισοδυναμεί με άδεια μονίμου κατοίκου της Ρωσίας.

Ο Σνόουντεν το 2013 είχε αποκαλύψει στοιχεία για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και για την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών ξένων ηγετών. Φοβούμενος ότι θα διωχθεί από τις αμερικανικές αρχές, είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Την 1η Αυγούστου του 2014 πήρε προσωρινή άδεια παραμονής στη Ρωσία. Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν κατηγορείται για παραβίαση δύο άρθρων της νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Η παραβίαση του κάθε άρθρου επισύρει ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη. Οι αμερικανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν τον Σνόουντεν προδότη και δεν προτίθενται να τον συγχωρέσουν, καθώς έχει βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – DW (https://www.dw.com/ru/)

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play