Βουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για την κλήση εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με το πόρισμα του Α.Π. στην υπόθεση των επισυνδέσεων

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης αρνήθηκαν τα αιτήματα που είχαν υποβάλλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, «Νίκη»), προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει τη διαβίβαση του πορίσματος και των σχετικών εγγράφων, καθώς και την κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, και του αντιεισαγγελέα, Αχιλλέα Ζήση, που διεξήγαγαν την προκαταρκτική έρευνα. Τα αιτήματα αυτά απορρίφθηκαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της αποδοχής τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε το αντιπολιτευτικό αίτημα ως «προδήλως αντισυνταγματικό» και επισήμανε την απογοήτευσή του προς όσους το υπέγραψαν, παρόλο που εργάζονται στον τομέα της δικαστικής επιστήμης. Σημείωσε ότι υπάρχει διαδικασία, και αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από την εισαγγελική διαταγή, μπορεί να υποβάλει νέα στοιχεία για αξιολόγηση από την Εισαγγελία. «Δεν μπορούμε πάντως να βάζουμε την Εισαγγελία σε αυτή τη διαδικασία για λόγους εντυπωσιασμού ή εκβιασμού της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας ότι η κλήση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα σήμαινε ότι η Βουλή υπερέχει της δικαστικής εξουσίας.

Αναφερόμενος στο αίτημα για διαβίβαση του πορίσματος, ο Θάνος Πλεύρης αντέτεινε ότι πρόκειται για ανοιχτή ποινική διαδικασία και, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η πρόσβαση στη δικογραφία επιτρέπεται μόνο στους διαδίκους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της διάκρισης των εξουσιών, προειδοποιώντας ότι αν επικρατήσει η άποψη να κλήθηκαν δικαστικοί λειτουργοί να λογοδοτούν, θα βρισκόμασταν σε επικίνδυνες εποχές. «Δίνεται η εντύπωση θεσμικού ολισθήματος, με προφανή απόπειρα τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών. Η επίθεση στη Δικαιοσύνη είναι πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σχολίασε ότι η κλήση των εισαγγελικών λειτουργών δεν παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών, καθώς αφορά τη διαφάνεια στην εκτέλεση των δικαστικών καθηκόντων και την εποπτεία που ασκεί η Βουλή. «Η ελληνική κοινωνία και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της έχουν δικαίωμα ενημέρωσης για το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων», δήλωσε η κυρία Τζάκρη, προσθέτοντας ότι η κριτική επομένως είναι δικαίωμα του καθενός.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής υπενθύμισε ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο παρακολουθούνταν και τόνισε ότι αυτό πλήττει την κυβέρνηση. Θέτοντας ερωτήματα για την κ. Αδειλίνη, ανέφερε ότι οι παρακολουθήσεις εγείρουν ανησυχίες και ενδεχόμενες ευθύνες για την κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επεσήμανε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και την εγκυρότητα των πορισμάτων. «Πόσο ανεξάρτητη είναι μια δικαστική αρχή που επιλέγεται από κυβέρνηση;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής της κυρίας Αδειλίνη.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος υποστήριξε ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί οφείλουν να προσέλθουν στην Επιτροπή για να παρουσιάσουν το σύνολο της δικογραφίας και να εξηγήσουν τα ευρήματα της έρευνας. «Η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να κλείσει έτσι», σημείωσε.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να ελεγχθεί η διαδικασία που οδήγησε στην έκδοση του πορίσματος και τόνισε την κρισιμότητα των υποκλοπών σε κυβερνητικά πρόσωπα.

Ο βουλευτής της «Νίκης» Γιώργος Ρούντας έκανε λόγο για ανησυχητικές συνθήκες, που επιτρέπουν παράνομες παρακολουθήσεις μέσω κρατικών υπηρεσιών με αβάσιμες δικαιολογίες.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε οι έρευνες να συνεχιστούν και σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στην υπόθεση θα πρέπει να λογοδοτούν, προειδοποιώντας ότι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης υπονομεύει την αξιοπιστία της.

Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υποκρισία, υπενθυμίζοντας στα προηγούμενα γεγονότα και την αποδοχή της απόφασης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε άλλη περίπτωση.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading