Ειδική αναφορά στη «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», που ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1999, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, στην εισαγωγική παρέμβασή του, τόνισε ότι «η σημερινή Διεθνής Ημέρα είναι αφορμή για αφύπνιση και ευαισθητοποίηση. Η σιωπή και η ανοχή είναι συνενοχή». Επεσήμανε επίσης ότι «η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις με βάση το ηλικιακό, μορφωτικό, κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό, θρησκευτικό, γλωσσικό επίπεδο», υπογραμμίζοντας πως «τώρα πια δεν ζούμε στην άγνοια».
Αναφέρθηκε στην εφαρμογή σημαντικών εθνικών σχεδίων δράσης για την καταπολέμηση της βίας, συμπεριλαμβάνοντας την εγκατάσταση του κουμπιού πανικού και την εθνική γραμμή 15900 για τη βία κατά των γυναικών.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε ότι «η βία κατά των γυναικών, με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που χρειάζεται συστηματική δουλειά». Υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών σχετικά με την ισότητα και τον αλληλοσεβασμό.
Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η κ. Ελένη Βατσινά δήλωσε ότι «η αύξηση της έμφυλης βίας αποτελεί σημαντική αποτυχία της πολιτείας», τονίζοντας την ανάγκη για μια συνεκτική πολιτική πρόληψης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκπροσωπήθηκε από την κ. Έλενα Ακρίτα, η οποία αναφέρθηκε σε σκληρά περιστατικά άσκησης βίας και υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης των αστυνομικών για τη σωστή αντιμετώπιση των θυμάτων.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Παρασκευή Δάγκα, τόνισε ότι «η συγκεκριμένη μέρα αφορά στην καθημερινή προσπάθεια για να χτίζεται ασπίδα προστασίας για κάθε γυναίκα από την πολύμορφη βία». Αναφέρθηκε στην ανάγκη εξασφάλισης προϋποθέσεων για την οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία των γυναικών.
Την Ελληνική Λύση εκπροσώπησε η κ. Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου, η οποία τόνισε τη σημασία της πρόληψης, της μηδενικής ανοχής και των αυστηρών ποινών για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Η κ. Θεανώ Φωτίου, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, επισήμανε ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί ακραία μορφή διάκρισης και ζήτησε νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας ως διακριτού εγκλήματος.
Η κ. Ασπασία Κουρουπάκη, από την ΝΙΚΗ, υπογράμμισε την ανάγκη καταγραφής των περιστατικών βίας και εκπαίδευσης των αστυνομικών και εισαγγελέων.
Ο βουλευτής από τους Σπαρτιάτες, κ. Αθανάσιος Χαλκιάς, σημείωσε ότι η προστασία των γυναικών εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας και την ανάγκη κοινωνικής πρόνοιας για την πρόληψη των περιστατικών βίας.
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, εστίασε στην ανάγκη νομικής θεσμοθέτησης του όρου γυναικοκτονία και στη δημιουργία ειδικού φορέα καταγραφής των γυναικοκτονιών.
Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας των γυναικών και στην ανάγκη εκπαίδευσης της κοινωνίας.