Βουλή: Η τεχνολογία στο πλευρό του ανθρώπου – Αξιοσημείωτες καινοτομίες για την υποστήριξη των ΑμεΑ

Βουλή: Η τεχνολογία στο πλευρό του ανθρώπου – Αξιοσημείωτες καινοτομίες για την υποστήριξη των ΑμεΑ

«Η τεχνολογία, είναι καλός υπηρέτης και κακό αφεντικό», με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας θέλησε να περιγράψει τις πολλαπλές πτυχές και χρήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης, κατά την κοινή συνεδρίαση ενημέρωσης των Επιτροπών Έρευνας και Τεχνολογίας, Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές που συμβάλλουν στην συμπερίληψη των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο πρόεδρος της Βουλής, εντυπωσιασμένος από τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν, δήλωσε «εμβρόντητος», καθώς όπως είπε «κακά τα ψέματα αναλώνουμε τη ζωή μας καθημερινά σε πράγματα που συνήθως αγνοούν μια πραγματικότητα, που διεκδικεί μια θέση στο φως και ας μην βλέπει».

Απευθυνόμενος στις ερευνητικές ομάδες, ο πρόεδρος Τασούλας τους κάλεσε να μην πτοηθούν εάν αυτή η συνεδρίαση δεν έχει μεγάλη δημοσιότητα, επισημαίνοντας ότι σήμερα «μας δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουμε πως δίπλα μας υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, η οποία διεκδικεί το δικαίωμα στην χαρά, στην ζωή».

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης συνεχάρη τις ομάδες για τις καινοτόμες εφαρμογές τους, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η τεχνολογία, όπως πρέπει να είναι. Να υπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες» και υπογραμμίζοντας ότι μια ισχυρή κοινωνία είναι μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, λέγοντας ότι «η συμπερίληψη δεν είναι απλά ένας τίτλος» και στόχος είναι να βοηθήσουμε τα άτομα με αναπηρία να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη αυτονομία.

Η υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Ζωής Ράπτη επισήμανε ότι «η καινοτομία και η συμπερίληψη είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα» που μπορούν να δημιουργήσουν έναν πιο δίκαιο κόσμο, προσθέτοντας ότι «η συμπερίληψη δεν είναι απλώς η δυνατότητα συμμετοχής αλλά το να μην αφήνεται κανείς μόνος του».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν καινοτόμες εφαρμογές όπως η εφαρμογή Eyeharp, που επιτρέπει σε παραπληγικούς μουσικούς να παίζουν μουσική με τα μάτια, και άλλες εφαρμογές που αναδεικνύουν τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας Ευστράτιος Σιμόπουλος αναφέρθηκε στους κινδύνους της τεχνολογίας, αλλά τόνισε την ανάγκη να φωτίσουμε και την άλλη πλευρά της, που βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο και συμβάλλει στη συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία.

Αναφορές για την καινοτομία στην προώθηση της συμπερίληψης έγιναν και από εκπροσώπους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Loading