Βουλή: Λεπτό σιγής για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Βουλή: Λεπτό σιγής για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, τιμήθηκε η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τόσο ο παριστάμενος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, όσο και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που πήραν το λόγο, στάθηκαν -ο καθένας με τη δική του ιδεολογική οπτική- στην αξία της εξέγερσης των νέων του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία με το σύνθημα Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, συμφωνώντας ότι το μήνυμά τους είναι διαχρονικό και η κατοχύρωση της πραγματικής δημοκρατίας απαιτεί διαρκή αγώνα και επαγρύπνηση. Το μήνυμα της εξέγερσης είχε καθολική αποδοχή. Ένωσε όλες τις πολιτικές πτέρυγες.

Ο Γ’ Αντιπρόεδρος του Σώματος, Θανάσης Μπούρας, χαρακτήρισε ιστορική την 17η Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι «η μαζική εξέγερση του Πολυτεχνείου με το σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία σηματοδότησε την αρχή του τέλους της επτάχρονης δικτατορίας».

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τόνισε ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατέδειξε ότι καμία εξουσία δεν μπορεί να σταθεί όρθια για πολύ χωρίς την ισχύ της δημοκρατικής νομιμοποίησης». Η εξέγερση του 1973 μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι ένας διαρκής αγώνας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, επεσήμανε ότι «τη λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, με το σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία, αγγίζει και σήμερα όσους αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες». Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας πως «είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη των προοδευτικών δυνάμεων να υψώσουν ένα τείχος απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι «η δημοκρατία θέλει εγρήγορση, δεν είναι ένα κεκτημένο στα χαρτιά αλλά είναι πράξη». Όπως είπε, «η εμβληματική εξέγερση των νέων του Πολυτεχνείου είναι η απόδειξη ότι η αντίσταση στην απολυταρχία δεν είναι υπόθεση ούτε των κομμάτων ούτε του πολιτικού συστήματος».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Παρασκευή Δάγκα, υπογράμμισε ότι «τα μηνύματα του Πολυτεχνείου 51 χρόνια μετά παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ». Όπως είπε, «αποτελούν πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων οι αγώνες των νέων και του λαού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, χαρακτήρισε «θεμέλιο λίθο την παιδεία καθώς είναι ο μόνος δρόμος για την ελευθερία». «Η δημοκρατία βάλλεται σήμερα και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για την διασφάλισή της», ανέφερε.

Η βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ, Ασπασία Κουρουπάκη, ανέφερε ότι «οι προσδοκίες για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία έμειναν ανεκπλήρωτες», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται η προστασία της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας ώστε να μην χρειαστούν νέα Πολυτεχνεία».

Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών», Ιωάννης Κόντης, ανέφερε ότι «δεν αρκεί να τιμούμε κάθε χρόνο την επέτειο αν τα μηνύματα του πολιτικού αγώνα της εξέγερσης δεν υπάρχουν στον απόλυτο βαθμό».

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το 1973 πολλοί επιχείρησαν να ιδιοποιηθούν τη μνήμη του Πολυτεχνείου», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαρκή αγώνα υπέρ των δημοκρατικών αρχών.

Loading

Play