Βουλή: Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοινώνει εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας – Κριτική από την αντιπολίτευση

Βουλή: Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοινώνει εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας – Κριτική από την αντιπολίτευση

Στην πρώτη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης της Αστυνομίας, εισάγοντας το νομοσχέδιο με τίτλο: «Αναδιοργάνωση της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας και αναβάθμιση της εκπαίδευσης του ένστολου προσωπικού της – Εκσυγχρονισμός του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια – Ρύθμιση θεμάτων κρατούμενων σε σωφρονιστικά καταστήματα και άλλες διατάξεις».

   Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού οικοδομήματος της αστυνομίας είναι πλέον αδήριτη, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και της ασφάλειας της χώρας. Το νομοσχέδιο έρχεται 25 χρόνια μετά τη συγκρότηση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και έχει ως στόχο την επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας.

   Με αναφορά στα προβλήματα της αστυνομίας, τόνισε ότι τα παραδείγματα των αυξανόμενων αναγκών περιλαμβάνουν την κοινωνική αστυνόμευση, τη βία ανηλίκων και την ενδοοικογενειακή βία. Ο υπουργός επισήμανε τη σημασία της εκπαίδευσης και της αναβάθμισης των θεσμών της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά την κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

   Ιδιαίτερη προσοχή έδωσε στις ρυθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση όπλων και εκρηκτικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυστηροποίησης των διατάξεων για την αποτροπή της βίας.

   Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ίδρυση γενικής γραμματείας για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας, μέσω της οποίας θα εφαρμοστούν οι σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. για τη δημόσια ασφάλεια.

   Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε επίσης πως η ίδρυση της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αντιπολίτευση εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου.

   Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Γιώργος Μουλκιώτης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αποτυγχάνει να θεραπεύσει τις παθογένειες και αφήνει τα χρονίζοντα προβλήματα άλυτα. Ο κ. Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα νομικό κείμενο χωρίς ουσία και δεν προσφέρει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της αστυνομίας.

   Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νικόλαος Παπαναστάσης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως αντιδραστικό και επισημαίνοντας πως ενισχύει τον κατασταλτικό ρόλο της αστυνομίας και αντιβαίνει στις ανάγκες της κοινωνίας. Σημαντικές παρατηρήσεις έγιναν και από άλλους εκπροσώπους κομμάτων, που διατύπωσαν ανησυχίες για τη δομή και την κατεύθυνση του νομοσχεδίου.

Loading

Play