Βουλή- Ν/σ Αναδιάρθρωση της ΕΕΣΥΠ- Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων

Βουλή- Ν/σ Αναδιάρθρωση της ΕΕΣΥΠ- Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις» και επί των τροπολογιών.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου καθώς όπως τόνισε «είναι οραματικό για την μεγέθυνση κάθε χρόνο της περιουσίας του Δημοσίου προς όφελος των επόμενων κυρίως γενεών. Με ποιοτικές υπηρεσίες, σύγχρονες και οικονομικά αποτελεσματικές. Με τον διαχειριστή της περιουσίας του ελληνικού λαού να απαντάει με λογοδοσία στον ίδιο τον λαό μέσω της εκλεγμένης κυβέρνησής του και όχι σε τρίτους».

Απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ως γενικόλογη και για αναπαραγωγή μύθων, που δεν λαμβάνει υπόψη της τον απολογισμό του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ που ακούστηκε στην ακρόαση φορέων.

Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Θεοχάρης υλοποιεί τέσσερις πρωτοβουλίες. Πρώτον ανακτά την εθνική κυριαρχία μέσω της αναδιοργάνωσης του Υπερταμείου. Οι πιστωτές δεν έχουν λόγο σε προσλήψεις ή απολύσεις διοικήσεων των θυγατρικών, σε αυξήσεις κεφαλαίου, δεν βάζουν βέτο στα στελέχη του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης… Δεύτερον, συγχωνεύει τους επιτυχημένους, αλλά με αποστολή που τελειώνει οργανισμούς ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, «συμβολίζοντας το τέλος των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων και την ανατολή της έμφασης σε παραχωρήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Τρίτον, δημιουργεί το επενδυτικό ταμείο με το ήμισυ της αποτίμησης των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ τις οποίες αφαιρέσαμε από το χαρτοφυλάκιο της ΕΕΣΥΠ. Τέλος, δίνει ευελιξία στις προμήθειες, προσλήψεις, και εν γένει στον κανονισμό λειτουργίας των θυγατρικών μακριά από μοντέλα συνδιοίκησης με τον συνδικαλισμό.

Ο κ. Θεοχάρης κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα, η ψήφος μας στο νομοσχέδιο αυτό μετράει. Η χώρα προχωράει άλλο ένα βήμα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό της. Εμείς είμαστε πλάι της να τη βοηθήσουμε. Ο ελληνικός λαός σήμερα περιμένει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακούσει πού είστε εσείς».

Με εκτενή αναφορά στο πόρισμα του Αρείου Πάγου για το θέμα των υποκλοπών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος έκανε λόγο «για μια μαύρη ημέρα για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας» και προσέθεσε πως «αυτό το σκάνδαλο δεν θα μείνει έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το επαναφέρει γιατί υπάρχουν στοιχεία» και ότι το κλείσιμο της υπόθεσης «εκθέτει διεθνώς την χώρα μας για το Κράτος Δικαίου».

Αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη δημόσια περιουσία ως λάφυρο, δεν στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, την μικρή επιχειρηματικότητα, τους ελευθέρους επαγγελματίες». Μπροστά μας, είπε «έχουμε άλλο ένα νομοσχέδιο που εκφράζει τις πραγματικές πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με επενδύσεις τύπου Sisco, που φεύγουν αφήνοντας μάλιστα και φέσια στο Δημόσιo». Αναρωτήθηκε «με τι αποτίμηση και με ποια οικονομικά στοιχεία συμμετέχει το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ στο ΕΕΣΥΠ» και «τι θα γίνει με σειρά μεγάλων στρατηγικών έργων υποδομής που είχε αναλάβει να τα ωριμάσει πριν τρία χρόνια η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας».

Η δημιουργία του νέου αυτού επενδυτικού ταμείου, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «γίνεται φεσώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με 300 εκατ. ευρώ», ενώ επέρχεται και «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων για όσους εργάζονται στους φορείς που συγχωνεύονται: καθώς θεσπίζεται ένα ξεχωριστό και ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα, όπου τα golden boys θα έχουν δικαίωμα να πηγαινοέρχονται σε θέσεις διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο σε αντίθεση με τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και στους φορείς που θα εργάζονται με κατηργημένους κανονισμούς προσωπικού, με στημένες προσλήψεις και συμβάσεις, με ευέλικτες και όχι σταθερές συνθήκες, με συνεχείς μετακινήσεις χώρου και έργου εργασίας, χωρίς να τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους και χωρίς να έχουν πια συλλογικές συμβάσεις».

Ο κ. Γαβρήλος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στο πλιάτσικο της κυβέρνησης στην δημόσια περιουσία. Όχι στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, εις βάρος του κέρδους των ισχυρών συμφερόντων και των καλά αμειβόμενων παιδιών της ΝΔ. Όχι και σε άλλες προμήθειες τύπου Πάτση στα ΕΛΤΑ, όχι άλλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Όχι άλλη αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ζητώντας από τον υπουργό «να κλείσετε το Υπερταμείο και η περιουσία του να περάσει στο Δημόσιο και στις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ».

Ανέφερε πως «το Υπερταμείο είναι για την Ελλάδα, ότι είναι η γαϊδουροκεφαλή στο Παραμύθι Χωρίς Όνομα, της Πηνελόπης Δέλτα: Σύμβολο ντροπής, για το πολιτικό σύστημα. Έκπτωση εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα. Απόλυτα αναποτελεσματικό να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε». «Το Υπερταμείο, ήταν λάθος να δημιουργηθεί όταν δημιουργήθηκε. Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει, Διατήρησε και διατηρεί ζωντανή μια λανθασμένη πολιτική εκποίησης περιουσίας, αντί να φέρει σωστές αποκρατικοποιήσεις που θα δημιουργούσαν πλούτο στη χώρα και ανταγωνισμό, που θα υπηρετούσε τον πολίτη. Ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε. Και δεν πέτυχε. Δεν λειτούργησε ποτέ και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ποτέ, ως ουσιαστικός εγγυητής εκείνου του δανείου που εγγυάται. Είναι ώρα να αλλάξει σκοπό και στρατηγική. Και δεν μπορεί να δεσμεύει επόμενες γενιές, χωρίς δική τους ευθύνη» σημείωσε. Η διαπραγμάτευση για την αποδέσμευση της περιουσίας του ελληνικού λαού είπε «θα πρέπει τώρα για γίνει εθνική υπόθεση» και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει ποτέ κακός χρόνος να παλεύεις για την εθνική σου κυριαρχία. Πρέπει να το κάνεις, πάντα. Και να το κάνεις συνέχεια. Αυτό ήταν θεμελιώδης αρχή κατά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και θα έπρεπε να είναι θεμελιώδης αρχή σε κάθε κόμμα, που επικαλείται πατριωτική συνείδηση. Το Υπερταμείο είναι το μεγάλο αγκάθι, ίσως το τελευταίο αγκάθι στο πλευρό της εθνικής μας κυριαρχίας. Ελευθερώστε τη χώρα από τον βραχνά των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. Και τότε, θα μπορούμε να λέμε όλοι μαζί ότι κάναμε ένα βήμα, για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Το χαρακτήρισε νομοσχέδιο- σκούπα «δια χειρός ΣΕΒ και Κομισιόν», καθώς «θα συνεχίσει να υπηρετεί τα νέα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις, πράγμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ζωής, εργασίας, αμοιβών και ασφάλισης του λαού μας». Στόχος του, είπε, είναι η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων των ΑΕ που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, ιδιαίτερα των αστικών συγκοινωνιών ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, των ΕΛΤΑ, των νερών, των λιμανιών που έχουν απομείνει στο κράτος και των μεγάλων έργων. Διαφώνησε με τη μετατροπή των 8 εταιρειών του Υπερταμείου στο «μοντέλο της ΔΕΗ». Εκτίμησε πως θα «συνθλίβουν και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει, σε αυτές τις οκτώ θυγατρικές».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «αποτελεί τη συνέχεια μιας πραγματικά ντροπιαστικής σελίδας στην ιστορία της χώρας μας, η οποία έτσι διαιωνίζεται». Για εμάς, είπε, «είναι αδιανόητο να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά το Υπερταμείο όπως το σημερινό, αφού δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε νομιμοποίηση της υφαρπαγής της ληστείας της χώρας μας, της μετατροπής της σε προτεκτοράτο». Επέκρινε ως «ζημιογόνα και αδιαφανή τη διαχείριση που έχει κάνει το Υπερταμείο μέχρι σήμερα, «το οποίο μας επιβλήθηκε από τους δανειστές, επινόησης Σόιμπλε, με το ελληνικό Δημόσιο να μην μπορεί να ασκήσει κανέναν έλεγχο για τις αποφάσεις του».

Με αναφορές στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος απευθύνθηκε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας πως τον αφορά προσωπικά και τον ίδιο καθώς «ακόμα και εάν δεχθούμε πως οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ήταν νόμιμες, όπως αποφάνθηκε ο αντιεισαγγελέας, τότε εσείς είστε επικίνδυνος για την εθνική ασφάλειας. Και οφείλετε απαντήσεις τόσο εσείς προσωπικά και ο κ. Μητσοτάκης».

Επί του νομοσχεδίου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς υπάρχει στρατηγική διαφωνία. Καταλόγισε στην κυβέρνηση απαράδεκτες διαδικασίες νομοθέτησης «λες και είμαστε σε άλλες αναγκαστικές περιόδους». Μίλησε για αντιφάσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι συγχωνεύσεις ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΕΣΥΠ το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει την εισχώρηση του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο. Η ιδέες σας, είπε ο βουλευτής, στηρίζεται στην φιλελεύθερη ιδέα «στην θεία πρόνοια, του αόρατου χεριού της αγοράς». Εμείς, πρόσθεσε «αυτό δεν μπορεί να το δεχθούμε». Με το νομοσχέδιο, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, όποια επιχείρηση είναι ή μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλιέται για να πληρώνεται το χρέος, ενώ ο ιδρυτικός του στόχος ήταν άλλος όταν δημιουργήθηκε. «Στις θυγατρικές έχουμε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων καθώς και καμία διαφάνεια στην λειτουργία τους» σημείωσε ενώ παρατήρησε ότι το ΤΧΣ προχώρησε σε ετεροβαρείς για το Δημόσιο πωλήσεις.

Ο ειδικός αγορητής της Νίκης Ανδρέας Βορύλλας είπε πως «η κυβέρνηση μετά από 5 χρόνια ανακαλύπτει ότι στο Υπερταμείο υπάγονται θυγατρικές οι οποίες επί σειρά ετών έχουν αφεθεί στην πλήρη απαξίωση και στην κακοδιαχείρισή τους». Παρατήρησε πως «εάν θέλαμε το Υπερταμείο να γίνει αναπτυξιακός πόλος θα έπρεπε να είχε και την απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου που διαθέτει τον κύριο όγκο ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και έμπειρο προσωπικό και στελέχη που σίγουρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου». Υποστήριξε πως η εφαρμογή του μοντέλου ΔΕΗ «δεν θα είναι, ούτε εύκολη υπόθεση, ούτε θα είναι εφαρμόσιμη σε αρκετές θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου». Δήλωσε πως η Νίκη «είναι αντίθετη στην πώληση δημόσιας περιουσίας ή σε ιδιωτικοποιήσεις διότι δεν αποφέρουν πραγματικά οφέλη». Πρότεινε την δημιουργία ενός Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου, όπως είναι αυτά της Ιταλίας και της Γαλλίας. Διαφώνησε και με τις διατάξεις που αφορούν τον ΕΟΤ. Σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για να χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής τον μήνα Αύγουστο, είπε πως δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι σε πανικό.

Στο θέμα του πορίσματος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές αναφέρθηκε εισαγωγικά και ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του όπως τη διατύπωσε χθες στην Ολομέλεια και η πρόεδρος της ΚΟ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι και οι τρεις αλλαγές που επιφέρει «δεν δημιουργούν στην ουσία καμία απεξάρτηση από τις μνημειακές δεσμεύσεις». «Το ΕΕΣΥΠ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σύμφωνα με τα Μνημόνια που έχουμε υπογράψει». Διαφώνησε με τις εργασιακές ρυθμίσεις που επέρχονται στις θυγατρικές εταιρείες που μεταφέρονται στο ΕΕΣΥΠ, «στη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων», την εξαίρεση των συνδικαλιστικών οργάνων στα Πειθαρχικά Συμβούλια των εταιρειών. Ο βουλευτής, σημείωσε πως αυτός ο μετασχηματισμός του ΕΕΣΥΠ τελικά δεν είναι ουδέτερος δημοσιονομικά. «Πρόκειται για την προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι δημιουργίας μιας επικοινωνιακής ψευδαίσθησης πως απεξαρτόμαστε από τα Μνημόνια».

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών Αθανάσιος Χαλκίας είπε πως γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξει το Υπερταμείο, που «όλοι το θέλουμε αλλά τελικά γίνεται σε λάθος κατεύθυνση και με οραματισμούς χωρίς την εποπτεία των δανείων». Χαρακτήρισε προσβλητικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους υφιστάμενους εργαζόμενους των θυγατρικών εταιρειών, «δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων που θα αμείβονται με διαφορετικό τρόπο, ενώ δημιουργεί συνθήκες για βόλεμα ημετέρων με υψηλές αποδοχές». Εστίασε στο είδος των επενδύσεων που θα επιδιώξει η ΕΕΣΥΠ, λέγοντας ότι «πάλι εμμονικά προωθούνται επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και τεχνητής νοημοσύνης αντί για τις παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας». «Προσπαθείτε να κάνετε την χώρα Ιρλανδία κυνηγώντας χίμαιρες» είπε και σημείωσε πως «απαιτείται, αναδιαπραγμάτευση των όρων των δανείων».

Παρενθετικά της τοποθέτησή του, ο κ. Χαλκιάς ζήτησε την προσοχή της κυβέρνησης στα κενά που δημιουργούνται στις Ένοπλες Δυνάμεις από τις παραιτήσεις -όπως είπε- στελεχών αλλά και στην έλλειψη προσέλκυσης νέων στις παραγωγικές σχολές και πρότεινε να υπάρξει διασύνδεση του μισθού του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ με αυτόν του προέδρου του Αρείου Πάγου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading