Βουλή: Οι θέσεις των φορέων για το νομοσχέδιο επιτάχυνσης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη

Βουλή: Οι θέσεις των φορέων για το νομοσχέδιο επιτάχυνσης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη

Τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010» εξέφρασαν, ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι έθεσαν -μεταξύ άλλων- θέμα επαρκούς στελέχωσης των ειρηνοδικείων.

Εκ μέρους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Βερβεσός, εξέφρασε την αντίθεσή του στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη, εκτιμώντας ότι θα επιφέρει από το 2022 μαζικούς πλειστηριασμούς. Σε μία εποχή που όλα αναστέλλονται λόγω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, όπως φόροι, εισφορές κ.λπ., δεν μπορεί το βασικό θέμα να είναι «να τα πάρουν οι τράπεζες», όπως είπε. Ωστόσο, ο κ. Βερβεσός χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στον Κώδικα Δικηγόρων.

Από την πλευρά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), η πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, Φωτεινή Ιωάννου, ανέφερε ότι ο νόμος Κατσέλη έδινε δίχτυ προστασίας, όχι μόνο στους πραγματικά υπερχρεωμένους αλλά και σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Με βάση, μάλιστα, τον αριθμό των απορριφθεισών αιτήσεων, υπολόγισε τους κακοπληρωτές στο 40% του συνόλου των αιτούντων. Όπως σημείωσε, η ΕΕΤ στηρίζει τις διαδικασίες του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει το ξεκαθάρισμα όλων των υποθέσεων έως το τέλος του 2022.

Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών, Μιχαήλ Κούβαρης, μίλησε για εισαγωγή «ασφυκτικών» χρονοδιαγραμμάτων για τους αιτούντες, ενώ αμφισβήτησε την έννοια του λεγόμενου «στρατηγικού κακοπληρωτή». Όπως υποστήριξε, τέτοιοι φαίνεται ότι δεν υπήρχαν στα στελεχωμένα ειρηνοδικεία, που εκδίκασαν έγκαιρα τις υποθέσεις τους, όπως αυτό των Αθηνών, σε αντίθεση με τα περιφερειακά ειρηνοδικεία, που δεν είχαν την αναγκαία υποδομή και προσωπικό και έχουν ακόμα μεγάλο όγκο εκκρεμών υποθέσεων.

Εκ μέρους της ΕΚΠΟΙΖΩ, ο κ. Βίκτωρας Τσιαφούτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο καταλύει κάθε έννοια δεύτερης ευκαιρίας και κάλεσε τους βουλευτές να το καταψηφίσουν. Όπως είπε, επιχειρείται, μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, η προσκόμιση από τους οφειλέτες στοιχείων από τράπεζες και υπηρεσίες, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, τα οποία θα πρέπει να «μεταφορτώσουν» στην προβλεπόμενη πλατφόρμα, και εάν δεν προλάβουν να το κάνουν θα θεωρηθεί η έφεσή τους ως μη ασκηθείσα.

Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, επισήμανε είπε ότι πρόθεση του νομοσχεδίου είναι να εξυπηρετηθούν «για μία ακόμα φορά οι τράπεζες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, υπογράμμισε ότι προϋπόθεση της επιτάχυνσης, που επιδιώκει το νομοσχέδιο, είναι η κάλυψη όλων των οργανικών κενών όλων των ειρηνοδικείων.

Απόλυτα σύμφωνος με τη επιδίωξη του νομοσχεδίου για επιτάχυνση των διαδικασιών δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών, Ευάγγελος Κρητικός. Όπως παρατήρησε, η ταχύτερη εκκαθάριση είναι προς όφελος και των τραπεζών και των δανειοληπτών, που θα πάψουν να είναι όμηροι και θα μπορέσουν να ξαναπρογραμματίσουν τη ζωή τους. Ο κ. Κρητικός διαφώνησε «κάθετα» ότι το 40% των δανειοληπτών είναι κακοπληρωτές. Ανέφερε ότι δεν είναι πάνω από 10-15% οι κακοπληρωτές και πρόσθεσε πως πολλές αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω ανεπάρκειας εισοδήματος κατά τη λήψη των δανείων, τα οποία όμως τα έδωσαν οι τράπεζες.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Δημοσθένης Τσιριγώτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι «έγινε δεκτή η σχετική εισήγησή μας» για την εισαγωγή της διαπιστωτικής έκθεσης.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading