eurokinissi

Βουλή: Πρόταση δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα – Ξεκινάει η συζήτηση

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λέγοντας: «όταν η παραβίαση του κράτους δικαίου συνοδεύει την οικονομική και κοινωνική κρίση και όταν η υπονόμευση των δικαιωμάτων του πολίτη συνοδεύει την φτώχεια και όταν η δημοκρατία διασύρεται, όταν η εκτροπή εκτροχιάζει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας εμπλέκονται στα ρυπαρά παίγνια τύπου μαφίας έχουν γίνει παιχνίδι στα χέρια μιας αδίστακτης κυβέρνησης. Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε. Έχουμε το σύνταγμα και τα εργαλεία που μας προσφέρει η δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αμετάκλητα ένοχοι. Έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Παραμονή στην διακυβέρνηση της χώρας είναι επικίνδυνη για την δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας. Η παρακρατική λειτουργία και η διαφθορά αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση μετά από όλα όσα έχουν συμβεί και με αποδείξεις πια η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στην θέση της. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια ημέρα στην θέση του. Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα:

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη θέση, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και συνέχισε μιλώντας για κυβέρνηση σε αποστασία από τις αρχές της Δημοκρατίας. με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, είπε: Αυτό που συμβαίνει αφορά τη ζωή των ανθρώπων, τους κανόνες μέσα στους οποίους δρα η κοινωνία και προοδεύει. Η κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για έναν ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών. Στη δίνη, ενός πρωτοφανούς σκανδάλου, δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων έχουν υποβιβασθεί σε στόχους εντός ρυπαρού δικτύου με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος ο πρωθυπουργός να τους έχει στο χέρι. Το δίκτυο αυτό το οργάνωσε, όχι τώρα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. Πήρε από την πρώτη μέρα την ΕΥΠ στο γραφείο του, τοποθέτησε δικό του άνθρωπο διοικητή, παρότι δεν είχε τα προσόντα από το νόμο, άλλαξε το νόμο. Φρόντισε να τοποθετηθεί εισαγγελέας η κυρία Βλάχου και όρισε τον ανιψιό του συντονιστή σ’ αυτό το δίκτυο. Υποκλέπτει τα πάντα 24 ώρες το 24ωρο. Εν πλήρη γνώση του έστησε οργουελιανή δυστοπία με δεκάδες, εκατοντάδες θύματα που έλαβαν το μήνυμα με το κακόβουλο λογισμικό. μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Σπίρτζης, οικονομικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και για όσους δεν άνοιγαν το μήνυμα και δεν μολύνονταν, γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο με τη βοήθεια μιας εισαγγελέως, η οποία έσπευδε να υπογράφει διατάξεις για την παρακολούθηση όποιον της ζητούνταν και για όσο της ζητούνταν. Ο κ. Μητσοτάκης ως εγκέφαλος του εγκληματικού δικτύου προέβη σ’ αυτές τις πράξεις γιατί διακατέχεται από αλαζονεία. μεγάλωσε ως πρίγκιπας, νόμισε ότι έγινε βασιλιάς και κανείς δεν θα τον ελέγξει. Όταν ο δημοσιογράφος Κουκάκης το ανακάλυψε τυχαία, ο κ. Μητσοτάκης ουδόλως πτοήθηκε. Κι όταν το ανακάλυψε ο κ. Αδρουλάκης, ο πρωθυπουργός έστειλε στην επιτροπή θεσμών τον κ. Κοντολέοντα να λέει ψέματα».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επιμονή του κ. Ράμμου να γίνει έρευνα. Παράλληλα μίλησε για εκτροπή που επιχειρήθηκε να επιβληθεί ως κανονικότητα. «Ο κ. Μητσοτάκης επί έξι μήνες λέει συνειδητά ψέματα, ότι δήθεν δεν γνώριζε, ότι δεν έγιναν παρακολουθήσεις. Στις δηλώσεις του, διαρκώς προσπαθεί να κάνει τον ανήξερο και λέει ψέματα. Το ίδιο έκανε και στις 8 Δεκεμβρίου στην τελευταία συζήτηση εδώ στη βουλή. Μας έλεγε πώς είναι δυνατόν να παρακολουθείται ο κ. Φλώρος, να παρακολουθεί τον κ. Χατζηδάκη. Όμως, έληξε τη συνεδρίαση πριν την ώρα της για να μην απαντήσει. Το έβαλε στα πόδια. Με επιμονή του έθεσα το ερώτημα. Αν αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε Φλώρο- Χατζηδάκη, θα παραιτηθείτε; Αντί να απαντήσει ευθέως, επέλεξε να ταπεινωθεί βάζοντάς το στα πόδια, αντί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

Γιατί το επέλεξε; Γιατί γνώριζε ως εγκέφαλος του παρακράτους ποιους παρακολουθούσε. Γνώριζε ότι κάποια στιγμή μπορούσαν αυτά να βγουν στο φως. Δεν ήθελε να δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί. Εφτασε στα άκρα για να μείνει στην εξουσία, να επιβάλει σιωπή, φίμωση. Επιχείρησε να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη και να τη στρέψει εναντίον της ανεξάρτητης Αρχής. Ακόμη κι όταν άρχισε να ξηλώνεται τον Αύγουστο να ξηλώνεται το πουλόβερ, πίστεψε ότι είχε τη δύναμη να συγκαλύψει τα πάντα. Δεν υπολόγισε ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου και ότι υπάρχουν κρατικοί λειτουργοί που βάζουν τη συνείδησή τους πάνω από απειλές και δολοφονίες χαρακτήρων. Αυτό που είπα χθες, υπάρχουν δικαστές (και) στην Αθήνα και έτυχε ο κ. Μητσοτάκης να πέσει πάνω σε έναν από αυτούς. Είναι ντροπή σας να αντιμετωπίζετε αυτό τον άνθρωπο με επιθέσεις, με μπούλινγκ, απέναντι σε έναν δικαστικό που κάνει το καθήκον του, ό,τι ορίζει το Σύνταγμα.

Ακόμη λειτουργούν οι θεσμοί, γι’ αυτό δεν θα μιλήσουμε στη βάση κάποιων αποκαλύψεων, αλλά στη βάση αποδείξεων. Αποδείξεις αδιάψευστες των νομότυπων επισυνδέσεων από τα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Αποδείξεις που προέκυψαν από τις αρμόδιες αρχές για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Όσοι αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσα χθες, ήρθε η ώρα να λύσω την απορία. περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε μετά από το αίτημα που κατέθεσε στην Αρχή, στις 7 Δεκεμβρίου και εμπλούτισα με μεταγενέστερο αίτημα στις 28 Δεκεμβρίου. περιέχει το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την αρμόδια αρχή του κράτους. Στις 28 Δεκεμβρίου και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η Αρχή είχε ευρήματα επισυνδέσεων και για τα τηλέφωνα των κ. Κύρτσου και Τέλλογλου, ζήτησα επισήμως και γραπτώς να γίνει έρευνα από την Αρχή αν έγινε παρακολούθηση από την ΕΥΠ στον υπουργό Εργασίας κ.Χατζηδάκη, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο, τον ΑΓΕΣ κ. Λαλούση, τον κ. Διακόπουλο, τον κ. Λάγιο και τον κ.Αλεξόπουλο. Η απάντηση που έλαβα, επίσημα, ήταν έξι στα έξι. Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ.Μητσοτάκη. Φτάσαμε στον αριθμό δέκα, επισήμως, των ανθρώπων εκείνων που επισήμως πλέον από την αρμόδια Αρχή του κράτους, υπάρχουν ευρήματα παρακολούθησής τους από την ΕΥΠ του κ.Μητσοτάκη.

Θα πω πιο συγκεκριμένα στοιχεία, γιατί έχω υποχρέωση να πω την αλήθεια, κόντρα στο σκοτάδι της συγκάλυψης που επιχειρήθηκε με εκβιασμούς. Για τον κ.Χατζηδάκη, τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που αφορούν από το 2020- έως το 2021 επί οκτώ συνεχόμενους μήνες, με διατάξεις που υπέγραψε τουλάχιστον τέσσερις φορές η κ.Βλάχου. Για τους στρατιωτικούς από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2022, για περίπου δύο χρόνια. Η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις για την παρακολούθηση των αξιωματικών. Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας. Ήταν επικίνδυνοι; Ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν ήταν, γιατί έμειναν στις θέσεις τους. Ήταν και η κυρία Βλάχου μέρος του ρυπαρού δικτύου, που μας λέει ο κ.Οικονόμου; Κι αν ναι, γιατί είναι ακόμη στη θέση της; Αν κάνει κατάχρηση εξουσίας, γιατί μένει, με επιμονή Μητσοτάκη. Προφανώς γιατί πράγματι είναι μέλος του ρυπαρού δικτύου και την προστατεύει ο αρχηγός, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό μένει στη θέση της η κυρία Βλέχου. Μόνο μια λέξη υπάρχει: Ζόφος. Ζόφος και παρακμή. Και είναι δυο φορές ζόφος όταν διαπράττονται εγκλήματα με πρόσχημα την εθνική μας ασφάλεια. Κάποιοι εκβιάζονται από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, κάποιοι σκέφτονται την επανεκλογή τους. Είναι δικό σας πρόβλημα, αν θέλετε να τα καταπιείτε.

Έχουμε ιστορική ευθύνη να αντισταθούμε. Γνωρίζω ότι αυτό δεν αφορά μόνο μία παράταξη, δεν συνιστά ιδεολογική μάχη, αφορά τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα. Αφορά κάθε δημοκράτη πολίτη, είτε αριστερό, είτε δεξιό. Υπήρξαν φωνές από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Δύο πρώην πρωθυπουργοί ζήτησαν να χυθεί άπλετο φως, συνταγματολόγοι, ο νομικός κόσμος, καταδίκασαν τη γνωμοδότηση Ντογιάκου. Υπήρξαν και θα υπάρξουν αυτές οι φωνές. Δεν αρκούν. σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Όταν η παραβίαση του κράτους δικαίου, συνοδεύει τη φτώχεια, την ανασφάλεια, όταν η Δημοκρατία διασύρεται, όταν η εκτροπή εκτροχιάζει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, όταν το παρακράτος συνοδεύει την αισχροκέρδεια, όταν εμπλέκονται και οι ένοπλες δυνάμεις σε πρακτικές τύπου μαφίας, δεν αρκεί η διαπίστωση. Οφείλουμε, έχουμε ιστορική υποχρέωση να δράσουμε. Έχουμε μονάχα το Σύνταγμα και τα εργαλεία που η Δημοκρατία μας προσφέρει.

Ο πρωθυπουργός και κυβέρνηση είναι ένοχοι, αμετάκλητα. Θα το πω απλά, είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία, για την ασφάλεια της χώρας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εμπιστοσύνη έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όμως επειδή έχουμε αποδείξεις πια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει ούτε μια μέρα στη θέση του. Για τους λόγους αυτούς υποβάλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της διαφάνειας και της Δικαιοσύνης. Η βουλή θα κληθεί να αποφασίσει, με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. Και σύντομα την οριστική και τη σωστή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός που θα πάρει στα χέρια του την υπόθεση της Δημοκρατίας, την υπόθεση της ίδιας του της ζωής».

Δείτε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: «Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στην κοινωνία»