Βουλή: Ψηφίστηκε το νoμοσχέδιο για το άσυλο
INTIME

Βουλή: Ψηφίστηκε το νoμοσχέδιο για το άσυλο

Με ευρεία πλειοψηφία από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ ψηφίστηκε μετά από πολύωρη συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο, υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Περιμένω να καταθέσετε τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στα πρακτικά. Περιμένω να τις καταθέστε τώρα. Όμως δεν θα καταθέσετε τίποτα γιατί πάλι ψέματα είπατε, ποτέ δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας. Δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα, μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης. Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω αλλά συνέχεια μου δίνετε αφορμή να το κάνω. Πάσχετε από μετεκλογικό στρες.» είπε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις δηλώσεις στελεχών τις κυβέρνησης.

«Ήλπιζα ότι δεν θα είχατε τόσο χαμηλά το επίπεδο σήμερα λέγοντας φέρτε τα πρακτικά, θα σας φέρω την απομαγνητοφώνηση και είτε θα βγείτε δημόσια και θα αναιρέσετε τα όσα είπατε περί ψεμάτων είτε θα τον οδηγήσετε στο σπίτι του. Θα έχετε δύο επιλογές, να σταματήσετε αυτή την καραμέλα εσείς περί ψεμάτων και fake news» απάντησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Μεγάλη τομή οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι μια μεγάλη τομή που καθιερώνουν για πρώτη φορά στη χώρα ένα συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας και υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές.

«Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων

Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες. Στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.

Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές. Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ».

“Κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες”

Ο πρωθυπουργός είπε πως «στο εξής κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε. Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20. Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση.

Πρώτα θα εξετάζονται οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. Ώστε να δρομολογούνται εγκαίρως οι διαφορετικές πορείες τους. Θα διακόπτεται, επίσης, η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του. Αν απέκρυψε περιουσιακούς πόρους. Ή αν έχει παραβιάσει τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δομών όπου διαμένει. Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, τέλος, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες», που δύσκολα βεβαιώνεται από τους γιατρούς και που αρκετοί επικαλούνται ψευδώς».

Και πρόσθεσε πως «στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι -και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι. Επίσης εισάγονται νέες πρόνοιες υπέρ των πραγματικών προσφύγων: Μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών του, και ο εκτός γάμου σύντροφός του. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα του και τους γονείς του. Αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού. Ειδικά οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις» .

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο προβλέπονται να εφαρμοστούν από την αρχή του νέου έτους.

Loading

Play