Ανατροπές στη Βουλή με την παραπομπή Τριαντόπουλου. Η αντιπολίτευση εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη διαδικασία. Μέσα σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων και σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής κατέληξε στην αναμενόμενη απόφαση: να ολοκληρώσει τις εργασίες της χωρίς να προχωρήσει στην ανακριτική διαδικασία και να παραπέμψει τον εγκαλούμενο πρώην υπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να ελέγξει την κατηγορία. Η επιτροπή έχει προγραμματίσει να συνεδριάσει εκ νέου στις 7 Απριλίου για να εξετάσει τις πορισματικές αναφορές των κομμάτων και να συντάξει το τελικό πόρισμα.
Στη συνέχεια, το πόρισμα θα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη για συζήτηση και επικύρωση μέσω μυστικής ψηφοφορίας. Οι εργασίες της προανακριτικής ξεκίνησαν με την ανάγνωση του υπομνήματος του Τριαντόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος και επιθυμεί η υπόθεσή του να εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν ψηφοφορία για την κλήση περισσότερων μαρτύρων, προτείνοντας μια έμμεση προσπάθεια να συνεχιστούν οι εργασίες της επιτροπής, πρόταση που απορρίφθηκε από το προεδρείο.
Ακολούθως, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία διατρέχει κίνδυνο ακυρότητας εφόσον η επιτροπή δεν προχώρησε στον προβλεπόμενο έλεγχο της υπόθεσης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως η διαδικασία παραβιάζει το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ πρότεινε την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, οδηγώντας σε περαιτέρω εντάσεις που προκάλεσαν αποχωρήσεις εκπροσώπων άλλων κομμάτων.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το υπόμνημα του Τριαντόπουλου αποδεικνύει κυνισμό και δειλία και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να διαπράττεται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Η αποστολή του αθώου Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς σαφή νομική βάση εγείρει ερωτήματα για τη διαδικασία. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν τη συνέχιση της διαδικασίας και την εξέταση κρίσιμων στοιχείων που προκύπτουν από την υπόθεση.
Η κυβέρνηση κατηγορείται για προσβολή των θεσμικών διαδικασιών και στρατηγική αποφυγής λογοδοσίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr