Βουλή-Θ.Λιβάνιος: Άμεση και διαρκής η στήριξη της κυβέρνησης και του υπ. Εσωτερικών στους πληγέντες των νησιών από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου

Βουλή-Θ.Λιβάνιος: Άμεση και διαρκής η στήριξη της κυβέρνησης και του υπ. Εσωτερικών στους πληγέντες των νησιών από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου

Τη δέσμη των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ζημιών στην Σάμο και της στήριξης των κατοίκων από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου παρουσίασε στην Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα. 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αφού αναφέρθηκε στις πρώτες ενέργειες που υπήρξαν από την κυβέρνηση μετά το σεισμό είπε  ότι μόλις δύο ημέρες μετά, το  υπουργείο επιχορήγησε από ένα εκατομμύριο ευρώ και τους δύο κυρίως πληγέντες Δήμους του νησιού για να αντιμετωπίσουν τα πρώτα έξοδα για την αποκατάσταση των δημοσίων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων. Επίσης, επιχορηγήθηκε και ο  Δήμος Ικαρίας με 200.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές καθώς υπήρχαν και εκεί ζημιές. 

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις επιχορηγήθηκαν οι δύο Δήμοι της Σάμου από 500.000 ευρώ «έναντι», όπως και από προχθές ο Δήμος Ικαρίας με  90.000 ευρώ «έναντι». Ο υφυπουργός εξήγησε πως  έχει επιλεχθεί η διαδικασία του «έναντι» για αυτές τις επιχορηγήσεις – και όχι η κανονική  διαδικασία που απαιτεί την  πλήρη καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και την αποστολή όλων των δικαιολογητικών – προκειμένου άμεσα  να καταβάλλονται τα  600 ευρώ ως έξοδα πρώτης διαβίωσης σε όσους έχουν πληγεί και η πρώτη τους  κατοικία  δεν μπορεί να κατοικηθεί, όπως και να  τους καταβάλλονται και οι έως 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση των οικοσκευών τους. 

Υπενθύμισε τις κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί  όπως είναι η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων έως τις 30 Απριλίου 2021, συμπεριλαμβανομένης και της πληρωμής των βεβαιώσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τις επιχορηγήσεις σε πληττόμενες επιχειρήσεις από 30% έως 70% για  υλικές ζημίες που αφορούν  κτηριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό πρώτης ύλης, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευτικά προϊόντα. 

Αναφορικά  με την παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτηρίων,  ο υφυπουργός είπε πως «ολοκληρώνεται ο καθορισμός της σεισμόπληκτης περιοχής, προκειμένου να παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για επισκευή, ανακατασκευή κτηρίων που επλήγησαν από τον σεισμό. Για τον σεισμό δίνεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, για τις πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις, κυρίως από το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από τον σεισμό  και έπληξε το Βαθύ, δίνεται  60% δωρεάν επιχορήγηση για την αποκατάσταση των ζημιών και 40% άτοκο δάνειο».  

Σχετικά με τις θέσεις εργασίας, ανέφερε ο κ. Θ. Λιβάνιος, έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής είτε μέρους είτε του όλου των συμβάσεων των εργαζομένων σε πρώτη φάση μέχρι τρεις μήνες.  Πρόσθεσε πως  μόλις εκδοθεί η απόφαση της οριοθέτησης της πληττόμενης περιοχής, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει και περιοχές που δεν βρίσκονται στο νησί της Σάμου, όπως είναι κάποιο κομμάτι, στο ανατολικό τμήμα της Ικαρίας, το υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει την απόφαση για κεφαλαιοποίηση, για αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για την δυνατότητα ρύθμισης από 12  έως 24  ισόποσες δόσεις.  Και υπενθύμισε πως  υπάρχει  απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των  κτηρίων τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό. Όπως θα υπάρξει και η γενικότερη   αναστολή πλειστηριασμών που θα έρθει άμεσα στην Βουλή, όπως ανέφερε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Απαντώντας στην επισήμανση της βουλευτού του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκας σχετικά με τα σχολικά κτήρια και τα κοντέινερ που θα πρέπει να πάνε στο νησί για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των μαθητών, ο υφυπουργός είπε ότι «εφόσον υπάρξει αίτημα από τους δήμους για επιπλέον χρηματική ενίσχυση σχετικά με την προμήθεια κοντέινερ, οι Δήμοι μπορούν να τα προμηθευτούν και εμείς  θα δούμε το αντίστοιχο ποσό και το πώς μπορούμε να τους ενισχύσουμε. Σε αυτό είμαστε κάθετοι. Το ενδιαφέρον για τα σχολεία είναι ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση αυτή.  Άρα, αμέσως, εφόσον υπάρχει ανάγκη για κοντέινερ, προκειμένου να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό τα σχολεία, δεσμεύομαι ότι εμείς αμέσως θα ανταποκριθούμε», σημειώνοντας πως στο πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης» υπάρχει ειδική πρόσκληση και για την αντισεισμική θωράκιση και τη μελέτη αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων. Ιδίως για  σχολεία, τα οποία είναι πολλών ετών, πρέπει να γίνει η μελέτη και να προχωρήσουν αυτά τα θέματα». 
  
Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αφού ανέφερε πως τα προβλήματα από τον σεισμό είναι μεγάλα σε Σάμο, Ικαρία και Χίο, ζήτησε το κράτος να δώσει λύση, χωρίς χρονοτριβή και γραφειοκρατικές διαδικασίες και χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης που ανακοινώθηκαν. 

Ειδικότερα στην Σάμο, είπε η βουλευτής,  έχουν κριθεί τουλάχιστον  920 κατοικίες μη κατοικήσιμες. Εχουν κριθεί ακατάλληλοι πολλοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια, ενώ  είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα των σχολείων. Η καταστροφή στους επαγγελματίες στην παραλιακή και τον εμπορικό δρόμο του Βαθέως φτάνει στο 100%. Αντίστοιχα, ζημιές υπάρχουν στην Ικαρία όπου δεκάδες σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα και άλλα έχουν υποστεί ζημιά. Καταγράφονται ζημιές στα δίκτυα υποδομών, αλλά και βρίσκονται τεράστιοι βράχοι ετοιμόρροποι, απειλώντας ζωές, οικίες και περιουσίες. Σοβαρά προβλήματα επίσης, υπάρχουν και στην Χίο. Το  μέγεθος των καταστροφών  επισήμανε «πρώτα και κύρια αναδεικνύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις διαχρονικές  εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν σε όλες τις κυβερνήσεις που δεν δίνουν πραγματικά δεκάρα τσακιστή για την ουσιαστική προστασία και θωράκιση του λαού προληπτικά από τέτοια φαινόμενα». Σχετικά με τις εξαγγελίες, είπε η κ. Μαρία Κομνηνάκα «αυτό που ανησυχεί τους κατοίκους  δεν είναι να γίνονται οι εξαγγελίες, που συνήθως γίνονται άμεσα,  αλλά πότε αυτές θα φθάσουν στους πληγέντες καθώς η εμπειρία είναι πολύ αρνητική». 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play