Βουλή: Θετικά κρίνουν το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας οι ενδιαφερόμενοι φορείς

Βουλή: Θετικά κρίνουν το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας οι ενδιαφερόμενοι φορείς

Τη θετική τους γνώμη για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που τους αφορούν αλλά και προτάσεις για την ενίσχυση των κλάδων τους διατύπωσαν οι φορείς που εκλήθησαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “”Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις”.
Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, και επί 15ετία μέλους της επιτροπής, Αδάμ Ρεγκούζα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Αθανάσιος Θανόπουλος μίλησε για την απογραφή του 2021 και σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας, θα υπάρξει δυνατότητα “αυτοαπογραφής” μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής. Επίσης, για τα νοικοκυριά που το επιθυμούν θα γίνει κανονική συνέντευξη αλλά σε δημοτικά καταστήματα ή τηλεφωνικά, ενώ συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί και για τις ομάδες πληθυσμού που διαμένουν σε συλλογικές δομές, (ιδρύματα, νοσοκομεία, καταυλισμούς, δομές  προσφύγων). Όπως σημείωσε, η μεν απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας θα ξεκινήσει μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο ενώ η απογραφή του πληθυσμού θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Επίσης, ότι το κόστος θα ανέλθει στα 63 εκ ευρώ, και τα αναλυτικά  αποτελέσματά της θα δοθούν εντός 27 μηνών.

Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις που επιδοτούν τους ιδιοκτήτες με το 80% του μισθώματος, και που – για πρώτη φορά – μπήκαν και τα νομικά πρόσωπα στους δικαιούχους.

Το δύσκολο κομμάτι της πανδημίας μπορεί να είναι σε υγειονομικό επίπεδο, τα αποτελέσματα όμως στην οικονομία θα τα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά τη λήξη του συναγερμού, είπε ο Γεώργιος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, οι περισσότερες των επιχειρήσεων βρίσκονται σε “κατάσταση διασωλήνωσης και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ανοιγοκλείνουμε το οξυγόνο”. Είναι αναγκαίο, πρόσθεσε, να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών, και τα μέτρα αυτά να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση έτσι ώστε  να δώσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Εκ μέρους της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρη Γερογιάννη είπε ότι η διάταξη για τη στήριξη της Ετζίαν “δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία” και ότι “είναι απαραίτητη τόσο για να διατηρηθούν στοιχειώδεις διεθνείς ισορροπίες δικαίου μεταξύ των αερομεταφορέων, κυρίως όμως για να διασφαλιστεί η δυνατότητα της AEGEAN να συμβάλλει εκ νέου στην ανάπτυξη των μεταφορών και του τουρισμού μετά την πανδημία”.

Η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει το χρόνιο πρόβλημα, που αφορά στους μισθούς και στις αποζημιώσεις των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τεθεί σε ειδική διαχείριση.”Είναι ιδιαίτερα θετική” η νομοθετική πρωτοβουλία “ώστε οι μισθοί και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων, οι οποίοι είχαν ενεργές συμβάσεις κατά τη διάρκεια της συλλογικής διαχείρισης, να ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα ως έξοδα της διαδικασίας”.

“Ανάσα” στις τουριστικές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας, εκτιμά ότι θα δώσει η επιδότηση των παγίων δαπανών, είπε ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ν. Ζωητός.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κ. Κόλλιας τοποθετήθηκε θετικά επί του νομοσχεδίου, τάχθηκε υπέρ της στενότερης συνεργασίας της ΕΛΣΤΑΤ, με τα επιμελητήρια, με στόχο την έγκαιρη και διαρκή ανάλυση των δεδομένων της απογραφής, ενώ θεώρησε σημαντική την την απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθωμένα τα ακίνητα των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων.

Ο Γεώργιος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) είπε ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είναι στη σωστή κατεύθυνση και “αναμένεται να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να καλύψουν σημαντικό μέρος των προβλημάτων της πανδημίας”.

Ο Αντώνιος Μέγγουλης, διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Και Επιχειρηματικότητας, είπε ότι εφόσον γίνει λογική χρήση των διατάξεων του νομοσχεδίου “θα αποδειχθούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”. Επανέλαβε επίσης την πρόταση της Ένωσης για “μια ειδική επιστρεπτέα προκαταβολή όπου οι εκδότες επιταγών θα αναρτούν στην ΑΑΔΕ και όχι στην ΔΙΑΣ τις επιταγές που πρέπει να αποπληρώσουν στους κομιστές αυτών” και “το ποσό που θα αναλογεί στους εκδότες δεν θα πιστώνεται στους ίδιους, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους κομιστές των επιταγών, έτσι η  ωφέλεια των κομιστών θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μια απλή αναβολή του ΦΠΑ που προβλέπει το σχέδιο νόμου ή την παράταση των δικών τους επιταγών”. Τέλος, είπε ότι εάν θέλουμε να διασωθεί η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, “από τώρα συνιστούμε στο Υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά και να σχεδιάζει τη διαγραφή μέρους των χρεών, πρωτίστως της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και άλλων, ως άμεση, αποτελεσματική και, κυρίως, ρεαλιστική λύση”.

Ο Σ. Παναγιώτου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, χαρακτήρισε θετική την προβλεπόμενη αναστολή καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ για τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου, που έχει πάρει αναστολή μέχρι 26.3.2021, και ζήτησε να παραταθεί και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.  Επίσης, ο Χ. Μαυράκης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών “διότι επιτέλους, εδόθη η παράταση την οποία ζητούσαμε από τον Οκτώβρη για τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου”και ζήτησε, “σε βάθος χρόνου, να δούμε και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ένα μέσο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play