( EUROKINISSI)

Βρετανικό Μουσείο: «Όχι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Τι απαντά και ποια επιχειρήματα προβάλει το Βρετανικό Μουσείο στο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών

Με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις ΤζόνσονΠρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, ν’ απέχει μόλις λίγες ώρες και με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα να βρίσκεται στην ατζέντα, το Βρετανικό Μουσείο απέστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA την επίσημη θέση του, η οποία μεταδόθηκε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» της Νίκης Λυμπεράκη.

Αναλυτικά η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου:

«Το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί μια μοναδική πηγή για την υφήλιο: το εύρος και το βάθος της συλλογής του επιτρέπουν στο παγκόσμιο κοινό να εξερευνήσει τις πολιτισμικές ταυτότητες και το περίπλοκο δίκτυο των αλληλένδετων πολιτισμών του ανθρώπου», αναφέρει η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στην εκπομπή Μεγάλη Εικόνα με την Νίκη Λυμπεράκη.

Όπως υπογραμμίζει, μάλιστα, «οι Επίτροποι δανείζουν εκθέματα σε ολόκληρο τον κόσμο και πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα της συλλογής είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι σε αυτή την διασυνδεδεμένη παγκόσμια συλλογή. Αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν την πολιτική», συμπληρώνει το Βρετανικό Μουσείο.

ÔÁ ÅËÃÉÍÅÉÁ ÌÁÑÌÁÑÁ ÓÔÏ ÂÑÅÔÁÍÉÊÏ ÌÏÕÓÅÉÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)

«Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα (περίπου τα μισά που επιβιώνουν μέχρι σήμερα από τον αρχαίο κόσμο) να τα απολαμβάνει ο θεατής με φόντο την αθηναϊκή ιστορία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο αποτελούν μια σημαντική αναπαράσταση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια επισκέπτες, δωρεάν, θαυμάζουν τα αγάλματα και αποκτούν γνώση για το πώς η Αρχαία Ελλάδα επηρέασε και επηρεάστηκε από άλλους πολιτισμούς που συνάντησε», προσθέτει η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στο MEGA.

«Οι Επίτροποι έχουν τη γνώμη ότι αποτελεί θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι μοιρασμένα τα γλυπτά μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να αφηγείται μια συμπληρωματική αλλά διαφορετική ιστορία», καταλήγει το Βρετανικό Μουσείο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε τοποθετηθεί σχετικά με τις καταγγελίες περί “κακομεταχείρισης” των Γλυπτών εκ μέρους του Μουσείου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αλλά είναι από προσβλητικές έως επικίνδυνες».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε το Art Newspaper Greece για δημοσίευμα της βρετανικής έκδοσής του, το οποίο αφορούσε την κατάσταση της αίθουσας όπου βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε, επίσης, ότι «τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του κορυφαίου μνημείου του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να πάψουν να είναι αποκομμένα από το μνημείο, στο οποίο ανήκουν και από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια, και να εκτεθούν ξανά στο αττικό φως», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης σε UNESCO: Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στoν τόπο που γεννήθηκαν (vid)

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading