Σκοπιανό: Win -win συμμαχία Τσίπρα-Ιερώνυμου!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Win -win συμμαχία Τσίπρα-Ιερώνυμου! Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν για το πολύ στενό κονκλάβιο του Αλέξη Τσίπρα το δείπνο που είχε ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο το βράδυ της Πέμπτης.

Στο Μαξίμου επικρατεί εδώ και ημέρες ανησυχία για το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό.

Γνωρίζοντας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας για την έξαψη ή τον κατευνασμό των παθών, ο κ. Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να αφήσει κατά μέρος όσα έγραψε στον Ιερώνυμο τις προάλλες περί διακριτών ρόλων και να του ζητήσει μια δημόσια δήλωση, όπως κι έγινε, στην οποία θα ζητούσε ψυχραιμία ενόψει δύσκολων αποφάσεων.

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που από το Μαξίμου αποφεύγουν σχολιασμό επί της ουσίας για ένα σημαντικό θέμα.

Το μόνο που απαντούν στις απανωτές οχλήσεις μας είναι πως η κυβέρνηση δεν στοχεύει μόνο στην επίλυση του ονοματολογικού, αλλά μιας σειράς ζητημάτων τα οποία όχι μόνο θα ξεκαθαρίζουν το συνταγματικό καθεστώς της γείτονας, αλλά και θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα βρεθούν παραθυράκια για να μπει μέσα και να «κουρνιάσει» ο αλυτρωτισμός.

“Κρίσιμη καμπή”

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, γι’ αυτό και ζητάμε ψυχραιμία, την ίδια ώρα που δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό να σχολιάζουμε δηλώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό οι οποίες δεν είναι εποικοδομητικές», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές έχοντας στο νου τους πολλούς αποδέκτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μαξίμου κατανοούν ότι ακόμα κι αν οι δύο αντιπροσωπείες καταλήξουν σε μια κοινή ονομασία αυτό δεν θα έχει καμία αξία αν δεν γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη των δύο χωρών.

Γι’ αυτό και μία λύση η οποία θα περιέχει ξεκάθαρες απαντήσεις και για το μέλλον της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων προς την κατεύθυνση που αυτή το επιθυμεί θα βοηθήσει ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο ποίμνιο ώστε να μην επαναληφθούν λαϊκοί ξεσηκωμοί τύπου ταυτοτήτων επί Χριστόδουλου.

Αυτή η «win win» συμμαχία, πάντως, κυβέρνησης- Εκκλησίας είναι σίγουρο ότι δεν αρέσει σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή κι αύριο, ιδίως στην ομάδα των «53+» που περιμένει με το μαχαίρι στα δόντια για να κάνει ξανά το «κομμάτι» της.