Ξανθός: Η κυβέρνηση κινείται με «παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης»
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ξανθός: Η κυβέρνηση κινείται με «παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης»

Παρά τις επισημάνσεις πολλών, και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε έγκαιρα ειδική μέριμνα σε κανένα παρόμοιο χώρο, ούτε στη δομή φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο Κρανίδι, δηλώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα «Indicator.gr».

«Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σ’ αυτό το πεδίο είναι τραγικά καθυστερημένα και απολύτως “κατόπιν εορτής”», αναφέρει και εκφράζει την ελπίδα το «καμπανάκι» του Κρανιδίου να τα βελτιώσει.

Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι «παρότι στα λόγια αναγνωρίζει τον κομβικό ρόλο και τη σημασία του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην πράξη κινείται σε μια γραμμή “παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης” υπό την πίεση της συγκυρίας και όχι στη λογική της σταθερής ενίσχυσης των δημόσιων δομών».

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει ελεγχόμενη και όχι βιαστική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, «με προσήλωση στην επιστημονική τεκμηρίωση. Κατά τον ίδιο απαιτούνται τα εξής βήματα:

1. Σταδιακή «αποσυμπίεση» του ΕΣΥ και επάνοδος στην τακτική λειτουργία των νοσοκομείων και των δομών ΠΦΥ, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

2. Ειδικά για τα νοσοκομεία απαιτείται μέριμνα και έγκαιρη προετοιμασία για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού και των προσερχομένων ασθενών, καθώς και του αναγκαίου εξοπλισμού υποστήριξης των νοσηλευομένων με covid 19.

3. Καλύτερη επιδημιολογική «εικόνα» της διασποράς του ιού στην κοινότητα και της ανοσιακής κατάστασης του γενικού πληθυσμού ή ευαίσθητων υποπληθυσμών, με περισσότερα διαγνωστικά τεστ για τις ανάγκες εργαστηριακού ελέγχου τόσο της σημερινής φάσης όσο και του πιθανού νέου επιδημικού κύματος το φθινόπωρο.

4. Συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού για το πώς θα συμπεριφερθεί στις νέες συνθήκες και πως θα ενσωματώσει στην καθημερινότητα του τη νέα κουλτούρα ατομικής υγιεινής.

Για την υπόθεση των voucher τηλεκατάρτισης τονίζει πως «ήταν σκανδαλώδης και εξέθεσε την κυβέρνηση», εκφράζοντας την ανησυχία «ότι δεν θα είναι η μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και ευνοϊκής μεταχείρισης συμφερόντων με πρόσχημα την πανδημία». «Γι’ αυτό είχαμε προτείνει», προσθέτει, «ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, να συγκροτηθεί μια Διακομματική Επιτροπή που θα διασφαλίσει συνθήκες διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας για όλες τις προσλήψεις, τις προμήθειες και τις δαπάνες αυτής της περιόδου». «Η κυβέρνηση το αρνήθηκε. Το γιατί, ας μας προβληματίσει», σχολιάζει.

Loading

Play