Ξεκινά η «μάχη» για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ

Πρόσω ολοταχώς βάζει τις κρατικές μηχανές ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας της οικονομίας μετά την πανδημία, καθώς ξεκινά η «μάχη» για την αξιοποίηση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου η Αθήνα θα στείλει στις Βρυξέλλες το τελικό σχέδιο της πρότασής της για τους τρόπους διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ εντός του Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή ώστε να αρχίσουν να «τρέχουν» τα έργα.

Φυσικά, η επιτυχημένη πορεία του κυβερνητικού πλάνου θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022. Το πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά είναι σαφώς μικρότερο από την αρχική εκτίμηση, ωστόσο είναι μια πρώτη ένδειξη ότι το κλίμα στην οικονομία «γυρίζει» αργά αλλά σταδιακά.

Θέλοντας να δώσει περαιτέρω ώθηση στα επενδυτικά έργα που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μια σειρά μεταρρυθμιστικών έργων όπως το νέο «Εξοικονομώ» που θα προχωρήσει την Άνοιξη του 2021 και τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Έρχονται νέα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας και είχαν ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες τους.
 
Επιπρόσθετα, την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθούν δυο ακόμη μέτρα. Πρώτον η διάταξη που θα προβλέπει ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου, ενώ ότι το 80% θα καταβληθεί αφορολόγητα, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το Κράτος. Και δεύτερον η διάταξη που θα αφορά στην αναστολή πληρωμών αξιογράφων, καθώς και πρόβλεψη χορήγησης διευκολύνσεων στους κομιστές του