Ξεπαγώνει η σχέση Τουρκίας – Αιγύπτου: «Παράθυρο» για διορισμό Τούρκου Πρέσβη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεπαγώνει η σχέση Τουρκίας – Αιγύπτου: «Παράθυρο» για διορισμό Τούρκου Πρέσβη

Nέες προκλητικές δηλώσεις έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Υπουργός εξωτερικών, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υφυπουργών Τουρκίας και Αιγύπτου, ενδέχεται να επαναληφθούν σύντομα. Ενδέχεται να διοριστεί πρεσβευτής τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε δήλωσή του.

Σχολιάζοντας την τριμερή συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Η διαδικασία προχωρά θετικά, αλλά υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν. Στην πραγματικότητα, η Σουηδία είναι η χώρα που πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα».

Αναλυτικά σύμφωνα με την dailysabah, η τουρκία ενδέχεται να διορίσει πρεσβευτή στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα και το Κάιρο ενδέχεται να ξεκινήσουν εκ νέου διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό την καθοδήγηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών ως μέρος μιας διαδικασίας εξομάλυνσης «σύντομα», είπε επίσης.

Μετά από χρόνια έντασης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel-Fattah el-Sissi στο Κατάρ αυτό το μήνα, κάτι που χαρακτηρίστηκε από την αιγυπτιακή προεδρία ως μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις.

Η χειραψία και η σύντομη συνάντηση άνοιξαν την πόρτα σε μια αναταραχή διπλωματίας πίσω από την πόρτα μεταξύ αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

Αντιπροσωπείες πληροφοριών από τις δύο χώρες συναντήθηκαν στην Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο, δήλωσε περιφερειακή πηγή με γνώση του θέματος. Η δεύτερη πηγή, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, είπε ότι έχουν ξεκινήσει «σημαντικές» συζητήσεις μεταξύ τους και η Τουρκία και η Αίγυπτος πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες για στρατιωτικά, πολιτικά και εμπορικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών έργων.

Όπως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου διαμορφώνονται, οι δεσμοί με τη Συρία μπορούν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο την επόμενη περίοδο, δήλωσε ο Ερντογάν την Κυριακή.

«Δεν υπάρχει χώρος για σκληρά συναισθήματα στην πολιτική», είπε ο Ερντογάν σε εκδήλωση στην κεντρική επαρχία Ικόνιο.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κατάρ, ο Ερντογάν είπε ότι ο Ελ Σίσι είναι «πολύ χαρούμενος» με αυτή τη συνάντηση και «μεταφέραμε επίσης την ίδια επιθυμία».

Επίσης, είπε ότι «αισίως» η διαδικασία εξομάλυνσης με την Αίγυπτο θα συνεχιστεί σε υπουργικό επίπεδο.

“Πρόσφατα, αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα σε μια περίοδο 9 ετών. Κάναμε αυτό το βήμα εκείνο το βράδυ, ειδικά με την παρέμβαση του εμίρη του Κατάρ. Αφού ξεπεράσαμε αυτή τη δυσκολία, είχαμε μια στενή συνάντηση με τον Ελ Σίσι για μισή ώρα ή 45 λεπτά», είπε ο Ερντογάν.

Αναλυτικά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κατάρ, ο Ερντογάν είπε: «Τώρα αφήστε τους υπουργούς μας κατώτερου επιπέδου να ξεκινήσουν τις συνομιλίες και μετά ας επεκτείνουμε και αναπτύσσουμε τις συνομιλίες μας, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αφαιρέσουμε αυτή τη δυσαρέσκεια ανάμεσα σε εσάς (Αίγυπτο) και την Τουρκία. Δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη Μεσόγειο».

Τώρα που έχει ξεκινήσει η διαδικασία, θα συνεχιστεί μια διαδικασία με τους υπουργούς μας. Και μετά να βρεθούμε μαζί στη Μεσόγειο, επειδή οι συνδέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού λαού και της Τουρκίας είναι πολύ διαφορετικές, δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη δύναμη σε άλλους”, είπε.

Ο Ερντογάν είπε ότι υπάρχουν εκείνοι που ήθελαν να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου σε οφέλη τους, προσθέτοντας: «Όταν αυτά τα ζητήματα εξαλειφθούν, τα σχέδια καταρρέουν».

Οι σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) βρίσκονται σε πολύ καλή θέση. Θα είναι ακόμη καλύτερα“, είπε και πρόσθεσε: “Αυτό προφανώς ενοχλεί ορισμένους κύκλους”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν έσφιξε τα χέρια και συνομίλησε με τον Ελ Σίσι καθώς οι δυο τους συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ στο περιθώριο της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Η Τουρκία στοχεύει να δώσει ώθηση σε μια διαδικασία ομαλοποίησης με την Αίγυπτο που ξεκίνησε με υπουργούς σε υψηλότερο επίπεδο με συνομιλίες υψηλού επιπέδου, δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη σύντομη συνάντηση.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία δεν είχαν αναπτύξει πρεσβευτές από το 2013, όταν οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατιωτικό αρχηγό αλ Σίσι, τώρα πρόεδρος της χώρας.

Οι δεσμοί Τουρκίας-Αιγύπτου συνεχίστηκαν σε επίπεδο επιτετραμμένου από το 2013. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν σύντομες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σε διάφορες περιπτώσεις. Εν τω μεταξύ, η Τουρκική Πρεσβεία στο Κάιρο, το προξενείο στην Αλεξάνδρεια, η Αιγυπτιακή Πρεσβεία στην Άγκυρα και το Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη συνέχισαν τις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου συνεχίζεται με σταδιακό ρυθμό. Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών πέρυσι εν μέσω ώθησης της Τουρκίας για χαλάρωση των εντάσεων με περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ερντογάν είπε τον Ιούλιο ότι δεν υπάρχει λόγος να μην πραγματοποιηθούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου.

Επίσης, ο πρόεδρος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Άσαντ όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, ενισχύοντας τα προσωρινά πρόσφατα βήματα για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών.

Οποιαδήποτε ομαλοποίηση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία. Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης στην τελευταία μεγάλη εδαφική τους βάση στα βορειοδυτικά, αφού ο Άσαντ νίκησε την αντιπολίτευση σε όλη την υπόλοιπη χώρα, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία ελπίζει να μεγιστοποιήσει τη συνεργασία της με την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου «σε βάση κερδοφόρα», τη στιγμή που η Άγκυρα ενίσχυσε τη διπλωματία για να διορθώσει τους σκληρούς δεσμούς της με το Κάιρο και ορισμένα αραβικά κράτη του Κόλπου μετά από χρόνια εντάσεων.

Δείτε επίσης: «Κιβωτός του Κόσμου»: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Loading

Play