“Ξηλώνεται” ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

“Ξηλώνεται” ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ “ξηλώνουν” το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μέσα από τις διατάξεις του Συντάγματος που αναθεωρούνται μετά το τέλος της χθεσινής ψηφοφορίας της Βουλής.

Με τα νέα δεδομένα η ασυλία των βουλευτών περιορίζεται μόνο σε πράξεις που αφορούν στην πολιτική δράση τους και αυτό σημαίνει ότι πολλοί εκλεγμένοι θα πάψουν να την επικαλούνται και να κρύβονται πίσω από αυτήν, κάθε φορά που θα βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σημαντική παρέμβαση γίνεται και όσον αφορά στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη των υπουργών, αφού από εδώ και στο εξής η Βουλή θα μπορεί να ασκεί δίωξη εντός των χρονικών ορίων της κοινής παραγραφής για κάθε αδίκημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με το νέο Σύνταγμα της χώρας ο κάθε πολιτικός θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με όλους τους Έλληνες πολίτες και δεν θα απολαμβάνει καμίας ασυλίας.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος αντίπαλος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η φτώχεια. Η συνταγματική κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί σταθερή δέσμευση της ΝΔ ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε πολίτη.

“Κύκλοι” του Μεγάρου Μαξίμου μάλιστα, σημειώνουν πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης περιπτώσεων ακραίας φτώχειας. Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι καθόλου τυχαία η επιμονή του πρωθυπουργού να προκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσει την κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ούτε ώστε το συγκεκριμένο άρθρο να υπερψηφιζόταν με ευρεία πλειοψηφία στη χθεσινή ψηφοφορία.

Μεταφέρονται στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες-μετανάστες

Όσον αφορά στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών. Αυτό σημαίνει ότι 20.000 πρόσφυγες-μετανάστες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Από αυτούς οι 5.000, που στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες, θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενώ οι άλλοι 15.000 σε νέες δομές.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως το ζητούμενο είναι η κατανομή να γίνει με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πάντα σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Loading

Play