Υπέρ κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων, απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η Μ. Μυρογιάννη

Υπέρ κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων, απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η Μ. Μυρογιάννη

Παρεμβάσεις σχετικά με την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη, την αξιοποίηση του Team Europe για την καλύτερη λειτουργία της Ευρώπης σε περιβάλλοντα αστάθειας, αλλά και για την αξιολόγηση του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας, πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, κατά τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Σύνθεση Αναπτυξιακής Συνεργασίας) στις Βρυξέλλες.

 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, αναφερόμενη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία, η Γενική Γραμματέας τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και υποστήριξε τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού στήριξης της Ουκρανίας, μέσω ολοκληρωμένων και συνεργατικών δημόσιων καιιδιωτικών προσπαθειών. Η κα Μυρογιάννη δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΕ για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία στέλνει ένα σαφές μήνυμα και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ για στήριξη.

Για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η Γενική Γραμματέας τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, της απελευθέρωσης των ομήρων και της απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακόμη, υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπενθύμισε τη σχετική συνεισφορά της χώρας μας, αναφέροντας ενδεικτικά την πραγματοποίηση τριών πτήσεων στη Λωρίδα της Γάζας (τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Απρίλιο του 2024).

 

«Την ανάγκη για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αστάθεια και τους βασικούς παράγοντες που την προκαλούν», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας. Επίσης, υποστήριξε ότι η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο πολύτιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, συγκεκριμένα τη στρατηγική Global Gateway και την προσέγγιση Team Europe, ώστε να ενισχύσει τη συλλογική της φωνή και τη διαπραγματευτική της δύναμη, ανταποκρινόμενη παράλληλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των φτωχότερων. Η κα Μυρογιάννη υποστήριξε ότι «οι αξίες μας, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο πλουραλισμός, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων είναι σαφείς στόχοι εξωτερικής πολιτικής» για την βέλτιστη αναπτυξιακή συνεργασία και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

 

Αναφερόμενη την πρόσφατη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) από την Επιτροπή και τον αντίκτυπό της στον προϋπολογισμό που διατίθεται στον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι κάθε απόφαση θα πρέπει να καλά μελετημένη, ιδίως στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play