Υπέρ της τροπολογίας του υποχρεωτικού εμβολιασμού το ΚΙΝ.ΑΛ. – Αντίθετη η αξιωματική αντιπολίτευση

Ξεκάθαρα κατά της υποχρεωτικότητας τάχθηκε όλη η αντιπολίτευση εκτός από το Κίνημα Αλλαγής

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δομές Υγείας και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία θα ταχθεί το ΚΙΝ.ΑΛ. ενώ αντίθετα όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡα25, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση τάσονται κατά της συγκεκριμένης τροπολογίας, κάνοντας λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων.

Έτσι λοιπόν η Νέα Δημοκρατία για τη συγκεκριμένη τροπολογία φαίνεται να έχει τη στήριξη μόλις ενός κόμματος της Βουλής, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΜέΡα25 είναι μεν υπέρ των εμβολιασμών, αλλά όχι υπέρ της υποχρεωτικότητας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, τόνισε πως δεν υπάρχει άλλη πιο ασφαλής και αποτελεσματική λύση από αυτήν του εμβολίου, και όσον αφορά την αδειοδότησή τους, έκανε λόγο για γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, η Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά με την τροπολογία είπε:

«Καθυστερήσατε. Εμείς είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα γι αυτές κατηγορίες. Είναι επιβεβλημένο. Υποχρεωτικότητα για να είμαστε σοβαροί σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές ηλικιωμένων. Ας αφήσουν πολλοί τα κηρύγματα περί δικαιωμάτων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι φορέας θανάτου. Ξενοδόχος θανάτου όπως είπε ο ακαδημαϊκός κ. Τάσσιος. Οσοι συμφωνούν από τα κόμματα ας βγουν και ας το πουν καθαρά. Στάση υπέρ του εμβολιασμού και ταυτόχρονα να λένε ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού είναι απολίτικη και θολή θέση και πατά σε 2 βάρκες. Είμαστε θετικοί με την τροπολογία αν και θα μπορούσαμε να καταθέσουμε σειρά παρατηρήσεων. Ως υπεύθυνη δύναμη αντιπολίτευσης θέλουμε να ενισχύσουμε ένα καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία».

Από την άλλη, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε:

«Τα μείζονα θέματα απαιτούν μείζονα σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση και όχι τροπολογία τελευταίας στιγμής γιατί είναι θέματα που σχετίζονται με την δημόσια υγεία και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του πολίτη.

«Έχει αποφανθεί και το ΣτΕ σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός. Η Επιτροπή Βιοηθικής μιλά για κλιμακούμενες πολιτικές. Έρχεται η κυβέρνηση με οριζόντιες πολιτικές και ρυθμίζει ποινές γι αυτούς που δεν θα κάνουν το εμβόλιο χωρίς να εξαντλήσετε άλλα μέτρα. Που είναι η ευνομούμενη πολιτεία; Πως αντιμετωπίζει τον φόβο των πολιτών;» αναρωτήθηκε ο ίδιος για να προσθέσει: «Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Εμείς ως ΚΟ έχουμε εμβολιαστεί όλοι αλλά στην κοινωνία υπάρχουν άλλες αντιστάσεις που σχετίζονται με γραφικότητες ή με ουσιαστικές αμφιβολίες. Με την τροπολογία δεν τα λύνεται αυτά. Βάζετε διαθεσιμότητα και μείωση μισθού που ενισχύουν την αντιεμβολιαστική δυναμική. Εμείς ως κόμμα της Αριστεράς οφείλουμε να πούμε στους πολίτες ότι με πρόσχημα τον κίνδυνο της πανδημίας βάλλονται τα εργασιακά δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας και είναι κρίσιμο να μπει αυτή η παράμετρος στην συζήτηση».

Ως “μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία” χαρακτήρισε τη σημερινή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας λέγοντας αναλυτικά:

«Μαύρη ημέρα για την Δημοκρατία. Ξεπεράσατε και τον εαυτό σας. Η αντιδημοκρατική τροπολογία που φέρνει σήμερα η ΝΔ παραβιάζει κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η Ελληνική Λύση όταν κυβερνήσει ένας από τους πρώτους νόμους που θα καταργήσει θα είναι αυτός ο αντιδημοκρατικός νόμος. Θα τον στείλουμε στο πυρ το εξώτερο. Θα καταργήσουμε επίσης τα προνόμια των παράνομων μεταναστών και θα τους στείλουμε με τις ΜΚΟ από εκεί που ήρθαν. Θα αυστηροποιήσουμε και τον Ποινικό Κώδικα βάζοντας αυστηρές ποινές σε παιδοβιαστές. Θα διασφαλίσουμε τα σπίτια των Ελλήνων από τα κοράκια. Θα δώσουμε πραγματικά κίνητρα . Θα βάλουμε τέρμα στις προκλήσεις του Ερντογάν . Θα καθίσουμε στο σκαμνί όλους όσοι έχουν συμβάλει στο ξεπούλημα πατρίδας μας. Θα λειτουργήσει Συνταγματικό Δικαστήριο μια δικαιοσύνη ανεξάρτητη χωρίς παρεμβάσεις» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «Γιατί πρέπει με το ζόρι να εμβολιαστούν με εμβόλιο χωρίς οριστική άδεια; Υποχρεωτικότητα σημαίνει φασισμός. Νεοταξική δικτατορία».

Τις θέσεις του ΚΚΕ εξέφρασε ο Γιώργος Λαμπρούλης λέγοντας:

«Ενώ δεν κάνατε τίποτα για να πείσετε τους πολίτες και να ενισχύσετε το ΕΣΥ κουνάτε το δάχτυλο στον λαό και ανοίγετε τον δρόμο για την απόλυση. Ο καθολικός δωρεάν εμβολιασμός είναι δικαίωμα».

Τέλος από το ΜέΡα25 τον λόγο πήρε η Φωτεινή Μπακαδήμα η οποία μίλησε για αυταρχικές ρυθμίσεις.

Δείτε επίσης: Τι θα συμβεί στο σώμα μου τέσσερα χρόνια μετά το εμβόλιο;