Υπέρ του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Υπέρ του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας

Άρχισε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τις ομιλίες των εισηγητών όλων των κομμάτων, ενώ αύριο θα μιλήσουν οι αρχηγοί και στη συνέχεια θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα είπε πως «οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα μπορούσα να σχολιάσω το άγχος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς -πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή – για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Μην ανησυχείτε. Εμείς αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε αποδείξει την ενότητά μας εδώ και 50 χρόνια. Και η πολυφωνία που τόσο κατακρίνετε είναι αυτή που μας βοηθάει να πάμε μπροστά ενωμένες και ενωμένοι.

Αντίθετα, με εσάς, εμείς δεν επιβάλουμε απόψεις αλλά λειτουργούμε με βαθιά δημοκρατικό τρόπο επιτρέποντας σε όλες τις απόψεις να ακουστούν». Σύμφωνα με την ίδια η ψήφιση του παρόντος νομοθετήματος είναι θέμα ανθρωπιάς. «Και ας αναλογιστούμε τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια στις σκιές, μπλεγμένοι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ισορροπώντας πολλές φορές σε δύο πραγματικότητες- του εξωτερικού και την ελληνική. Εγώ πάντως δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ταξιδεύει σε μία χώρα και να μην αναγνωρίζομαι ως η μητέρα των παιδιών μου», είπε.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έλενα Ακρίτα δήλωσε πως «το δικαίωμα δεν παζαρεύεται και στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη».

«Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα», τόνισε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚΠαύλος Χρηστίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ «για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα, την άρση των διακρίσεων και την ορατότητα». «Προσωπικά πιστεύω ότι ο πολιτικός γάμος, η νομική δηλαδή δημιουργία συγγένειας πρώτου βαθμού σε ένα σύγχρονο κράτος, προκύπτει ως ελεύθερη απόφαση δύο ενήλικων ατόμων, μέσα από την οποία αποκτούν δικαιώματα και υποχρεώσεις ο ένας έναντι του άλλου και από κοινού έναντι του κράτους. Και σε αυτή την απόφαση, εφ’ όσον λαμβάνεται ελεύθερα, δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις, δεν μπορούν να υπάρχουν προϋποθέσεις, πέραν φυσικά της μη ύπαρξης άλλου νόμιμου γάμου», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «για εμάς ευτυχώς και για άλλους εδώ μέσα, που πρεσβεύουμε ότι θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι αυτονόητο καθήκον της ελληνικής Πολιτείας να τα ρυθμίσει, έστω και καθυστερημένα, έστω και μετά από πιέσεις από την ΕΕ, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να τα αναγνωρίσει. Έστω και ελλιπώς σε κάποιες περιπτώσεις, αναγνωρίζει δικαιώματα που υφίστανται ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε κράτη της Αμερικής».

Η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει κάποια προοδευτική στροφή.

«Δεν μπορείτε να μιλάτε για πρόοδο, όταν πριν λίγες μέρες το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδίκασε την κυβέρνηση, καταδίκασε τη χώρα, με μεγάλη πλειοψηφία, για τις παραβιάσεις στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το ναυάγιο της Πύλου, με τις παραβιάσεις στα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου, για τις παραβιάσεις σε ό,τι αφορά την προστασία δημοσιογράφων», σημείωσε.

Ο  βουλευτής της Ελληνικής ΛύσηςΠαύλος Σαράκης υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, τον θεσμό της οικογένειας και μια διαχρονική αξία του ελληνισμού», ενώ ο ειδικός αγορητής των ΣπαρτιατώνΠέτρος Δημητριάδης, είπε ότι ψηφίζουν «όχι» επειδή αγαπούν την πατρίδα τους.

Ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης υπογράμμισε ότι «είμαστε υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας ως θεμέλιο του έθνους» και συμπλήρωσε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο δεν είναι επειδή δεν αγαπούν κάποιον αλλά επειδή αγαπούν την πατρίδα τους.

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σχολίασε ότι το νομοσχέδιο και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην πορεία, ανοίγει δρόμους επικίνδυνους και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα απέχει από τη συζήτηση.

«Οι θέσεις της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών δεν συνιστούν καν συνταγματικά επιχειρήματα. Το νομοσχέδιο δεν αντικρούει τις διατάξεις του Συντάγματος», είπε.

Δείτε επίσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Loading

Play