“Για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιματική κρίση” συνεργάζονται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)
Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της γενικης διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης υποναύαρχος Δημήτριος Ρυζιώτης και η πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού Μαρία Παπαδοπούλου, κατά τη διάρκεια ειδκής τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΘΑ, παρουσία των υφυπουργών Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Γεώργιου Αμυρά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, κβασικός σκοπός του μνημονίου είναι η ανάπτυξη στρατηγικής και δράσεων για την υποστήριξη υπηρεσιών και ενεργειών που σχετίζονται με θέματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δράσης στους τομείς ενδιαφέροντος της περιβαλλοντικής-ενεργειακής και πολιτικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή του ΥΠΕΘΑ.
Αναλυτικότερα με το μνημόνιο συνεργασίας καθορίζεται η δυνητική συνεργασία για θέματα που αφορούν στη(ν):
– Εκπόνηση εγχειριδίου το οποίο θα περιέχει πρακτικές και οδηγίες περιβαλλοντικής εκτίμησης εντός δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, με σκοπό την κατά το δυνατόν μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων εντός των εν λόγω περιοχών.
– Δημιουργία εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού αναφορικά με τις προστατευόμενες περιοχές, την προστασία της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή, το οποίο θα διαμοιραστεί στο σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
– Στρατιωτική συμβολή στην επιστήμη (Military Open Science) μέσω της παρακολούθησης πληθυσμών σπάνιων ειδών, τύπων οικοτόπων και φυσικών παραμέτρων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη διάχυση της πληροφορίας στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Το μνημόνιο τέθηκε σε ισχύ με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών και η διάρκεια ισχύος του ορίζεται σε τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης κατόπιν σύμφωνης γνώμης των μερών.
Ο κ. Χαρδαλιάς σε σχετική δήλωση αναφέρει: «Το σημερινό μνημόνιο αποτελεί εφαρμογή της κυβερνητικής δέσμευσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η αλληλεπίδραση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική κρίση, ενισχύει την εξωστρέφειά τους συμβάλλοντας στο κοινό καλό και συνδράμοντας το κοινωνικό σύνολο ποικιλοτρόπως και σε πολλαπλά επίπεδα».
Ο κ. Αμυράς με τη σειρά του είπε: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ενώνουμε δυνάμεις με το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και προωθούμε από κοινού πράσινες πολιτικές όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στο πεδίο των προστατευόμενων περιοχών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως ένα άρτια δομημένο περιβάλλον με εξαιρετική αποτελεσματικότητα μας παρέχουν τα εχέγγυα για την επιτυχία στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης».
Δείτε επίσης: Δένδιας: «Στη συνάντηση συζητήσαμε για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου»
- Οργή και θρήνος στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό από τον Σαουδάραβα δράστη
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαχείριση των συνόρων ως κεντρική προτεραιότητα της μεταναστευτικής στρατηγικής