(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Κλειδώνουν οι νέοι υπουργοί, το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Κλειδώνουν τα ονόματα των υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα κρατήσει το τιμόνι της χώρας μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Ορκίζεται την Πέμπτη 25/5 ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Όσον αφορά τα ονόματα των υπουργών που θα μετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει. Πρωθυπουργός θα είναι ο Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης (25/5), στις 16:00, αναμένεται να ορκιστεί.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε το μεσημέρι από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Εκτός από τον Βασίλη Κασκαρέλη (πρέσβης ε.τ.) και τον Αλκιβιάδη Στεφανή (επίτιμος ΑΓΕΣ) που θα αναλάβουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, οι επικρατέστεροι για τα άλλα υπουργεία είναι οι: Χαράλαμπος Λαλούσης (στρατηγός ε.α. επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ) για το Προστασίας του Πολίτη, Ευάγγελος Τουρνάς (πτέραρχος ε.α. επίτιμος αρχηγός ΠΑ) για το Πολιτικής Προστασίας, Αναστασία Κοτανίδου (καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ) για το Υγείας, Χρήστος Κίττας (πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών) για το Παιδείας, Καλλιόπη Σπανού για το Εσωτερικών, Φίλιππος Σπυρόπουλος (καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ) για το Δικαιοσύνη, Ελένη Λουρή (πρώην υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος) για το Ανάπτυξης, Ιωάννα Δρέττα (διευθύνουσα σύμβουλος Marketing Greece) για το Τουρισμού.

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί την Παρασκευή 26 Μαΐου και θα αναλάβει το έργο να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Δείτε επίσης: Λεβαδειακός: Τέλος ο Γιάννης Πετράκης

Loading