Η 8η έκθεση αξιολόγηση των θεσμών που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη ξεχωρίζει την Ελλάδα ως παγκόσμιο υπόδειγμα όσον αφορά στη “θωράκιση” των θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια δικαίωση της τακτικής που εφαρμόζουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες του lockdown και να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Κομβική θεωρείται η πολιτική απόφαση να απαγορευθούν οι απολύσεις στην περίοδο του απαγορευτικού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί το σοκ στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Σε δεύτερο επίπεδο, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει κίνητρο στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουν νέες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το εισόδημα των εργαζομένων.
Βάσει σχεδιασμού, συνολικά οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιανουαρίου θα είναι μειωμένες κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή, το ποσοστό τους από 40,56% που ήταν τον Ιούλιο του 2019, θα περιοριστεί στο 36,66%, προκαλώντας σημαντικά οφέλη για εργαζόμενους και εργοδότες.
Έμφαση στην πρόνοια
Σημαντική έμφαση δίνεται και στην πρόνοια, με το σχετικό νομοσχέδιο να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μέσω τω παρεμβάσεων που προωθεί, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ενεργητικός μοχλός και όχι ως παθητικός μηχανισμός απονομής επιδομάτων.
Στόχος είναι η οικονομική ενδυνάμωση των πλέον ευάλωτων συμπολιτών, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους πόρους που έχει στη διάθεσή του το κράτος.
Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου ξεχωρίζουν:
-Η επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αφού εντάσσονται για πρώτη φορά σε αυτό οι άστεγοι και οι γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας.
-Η δυνατότητα που παρέχεται σε οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχες οικογένειες.
-Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις βασικές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ και των ΚΔΠΑΠ-ΑΜΕΑ, ώστε να ρυθμιστεί το τοπίο και να αποφευχθούν φαινόμενα ασυδοσίας και κακών πρακτικών.
-Τέλος, η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων, ώστε το επίδομα αυτό να χορηγείται γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες.