Υποκλοπές: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι ανησυχίες που αντηχούν στις ΗΠΑ

Υποκλοπές: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι ανησυχίες που αντηχούν στις ΗΠΑ

Αναλυτική αναφορά στις υποκλοπές και στις επισημάνσεις του New Yorker σχετικά με τη χρήση παρακολουθήσεων από κυβερνήσεις. Μπορεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση να προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ωστόσο διεθνώς, οι ανησυχίες παραμένουν έντονες. Δημοσίευμα του New Yorker φέρνει στο φως εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης και τη συμφωνία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την απόκτηση λογισμικού τύπου Predator, αναδεικνύοντας φόβους για τη χρήση του κατά πολιτικών αντιπάλων. Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται ως παράδειγμα μιας χώρας που έχει βιώσει παρόμοιες καταστάσεις.

Η συμφωνία, αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων με την ισραηλινή εταιρεία Paragon, προβλέπει την προμήθεια του λογισμικού Graphite, το οποίο μπορεί να παρακάμπτει κρυπτογραφημένες επικοινωνίες όπως αυτές μέσω Σηματοδότη και Telegram. Στόχος της συμφωνίας είναι η χρήση του από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ, σε μία στιγμή που ο Τραμπ σχεδιάζει σφικτή πολιτική κατά των μεταναστών. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η παρακολούθηση μπορεί να επεκταθεί και σε Αμερικανούς πολίτες.

Ο New Yorker αναφέρεται επίσης σε υποθέσεις παρακολούθησης που είχαν πλήξει πολλές δυτικές δημοκρατίες και θέτει το ερώτημα αν η κυβέρνηση Τραμπ θα επιλέξει περιορισμούς ή αν θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των λογισμικών αυτών. Για την ιστορία, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στους ιδιοκτήτες της Intellexa, εταιρείας που διακινούσε το Predator.

Οι αναφορές σε προηγούμενες υποθέσεις παρακολούθησης στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικές, καθώς τον Αύγουστο, εισαγγελέας αρνήθηκε να συνδέσει κυβερνητικούς αξιωματούχους με μια εκστρατεία παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε άγνοια για τις παρακολουθήσεις, παρά τις ευθύνες του στη supervison των υπηρεσιών πληροφοριών.

Κύριο γεγονός είναι η δήλωση της Άρτεμις Σίφορντ, πρώην στελέχους της Meta που υπήρξε θύμα υποκλοπών στην Ελλάδα: “Αν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, σε μια σύγχρονη δυτική δημοκρατία, γιατί να μην μπορεί να συμβεί και στις ΗΠΑ;” Το δημοσίευμα επικρίνει επίσης άλλες κυβερνήσεις, όπως εκείνες της Πολωνίας και της Ισπανίας, που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια σκάνδαλα.

Loading