Υποστήριξη στους αλιείς: Στρατηγικές δράσεις κατά του λαγοκέφαλου

Υποστήριξη στους αλιείς: Στρατηγικές δράσεις κατά του λαγοκέφαλου

Συνάντηση με επίκεντρο την απειλή που προκαλεί ο λαγοκέφαλος στις θάλασσες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, καθώς και του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου, είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, με τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης, Σταύρο Τζεδάκη, και Φιλήμονα Ζαννετίδη, του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τον Σπύρο Ζαχαριά της Πελοποννήσου, μαζί με εκπροσώπους των αλιέων των εν λόγω περιοχών.

Ο κ. Κέλλας ανακοίνωσε την πρόθεση να αντληθούν πόροι από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας (2021-2027) και να υλοποιηθούν πρόσθετες δράσεις σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλεί η εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος. Επιπλέον, εξετάζεται η αξιοποίηση αυτών των ειδών σε άλλους τομείς.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των αλιέων, κατανοώντας τις σοβαρές επιπτώσεις της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου στις θάλασσές μας», δήλωσε ο κ. Κέλλας, προσθέτοντας: «Με κάθε διαθέσιμο πόρο και μέσω στοχευμένων δράσεων, στηρίζουμε ουσιαστικά τον κλάδο και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας». Η δέσμευσή μας είναι να δώσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν στους αλιείς μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να προστατεύσουν τη θαλάσσια κληρονομιά μας.

Παράλληλα, τόνισε τη δέσμευση του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας και διαβεβαίωσε τους αλιείς ότι η πολιτεία θα τους στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του λαγοκέφαλου και να διασφαλιστεί η επαγγελματική τους βιωσιμότητα.

Οι αλιείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη, τονίζοντας ότι αυτό τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την καταστροφή των εργαλείων τους και τη μείωση της παραγωγής τους. Το πρόγραμμα, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, παρέχει συνολική στήριξη ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι αλιείς ανέλυσαν τα προβλήματα που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι, ιδίως τις καταστροφές που υφίστανται τα εργαλεία τους και τον κίνδυνο εξαφάνισης διαφόρων θαλάσσιων ειδών, όπως οι σουπιές και τα χταπόδια, που αποτελούν την κύρια τροφή των λαγοκέφαλων. Ζήτησαν από το ΥΠΑΑΤ να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του λαγοκέφαλου που έχει κατακλύσει τη Μεσόγειο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε το Σχέδιο Χορηγιών στην Κύπρο για τον περιορισμό του λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της χώρας, το οποίο επικήρυξε τους λαγοκέφαλους με 4,73 ευρώ ανά κιλό με στόχο την αφαίρεση άνω των 125 τόνων λαγοκέφαλων από τις Κυπριακές θάλασσες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων και των αναπτυξιακών οργανισμών των περιοχών, οι οποίοι επισήμαναν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις τους για λύσεις στην κρίση που έχει προκληθεί.

Loading

Play