Υπόθεση Ανδρουλάκη: Το παρασκήνιο, η πολιτική κρίση, οι απανωτές παραιτήσεις και το… Twitter
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Υπόθεση Ανδρουλάκη: Το παρασκήνιο, η πολιτική κρίση, οι απανωτές παραιτήσεις και το… Twitter

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την υπόθεση – σκάνδαλο παρακολούθησης της τηλεφωνικής συσκευής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη με το παράνομο λογισμικό Predator, η ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) συνεδρίασε προκειμένου να συγκροτηθεί μια επιτροπή και να διερευνηθεί σε βάθος η καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Έτσι και έγινε.

Οι ελεγκτές της Αρχής, μετέβησαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου στην αρμόδια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να αντλήσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζοντουσαν σχετικά με την τηλεφωνική σύνδεση του κ. Ανδρουλάκη. Εκεί διαπίστωσαν πως για το κινητό του κ. Ανδρουλάκη είχε ενεργοποιηθεί διαδικασία άρσης απορρήτου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Άμεσα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την επόμενη μέρα Παρασκευή 5 Αυγούστου οι εξελίξεις, ή καλύτερα οι παραιτήσεις ήταν απανωτές. Το νήμα έκοψε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και αυτό καθώς ήταν υπεύθυνος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ λίγα λεπτά αργότερα τον ακολούθησε και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντος ανακοινώνοντας επίσης την παραίτησή του. Αμφότερες έγιναν δεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό που επισημαίνεται σθεναρά από κυβερνητικές πηγές είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε καμία γνώση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη μέσω του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ.

Παράλληλα, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πολιτική κρίση με… αμφίβολες προεκτάσεις που θα προκαλέσει εσωτερικές κλυδωνίσεις.

«Φως στο… Twitter»

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, οι χρήστες του Twitter -όπως είνα αυτονόητο- είχαν άφθονο υλικό προς σχολιασμού. Άλλοτε με χιουμοριστική χροιά και σκωπτικές ατάκες και άλλοτε με αιχμηρές τοποθετήσεις και «αναπάντητα» ερωτήματα έχουν καταφέρει να φέρουν το ζήτημα με τις παραιτήσεις στις κορυφαίες τάσεις της πλατφόρμας. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή στα top 10 hashtags, μεταξύ άλλων, βρίσκονται τα #υποκλοπες, #Δημητριαδης, #Κουκάκη και #εκλογες_ΤΩΡΑ. Δείτε μερικά tweets παρακάτω:

Η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη στο ντόμινο παραιτήσεων

«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο» σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης για να τονίσει στη συνέχεια τις κυβερνητικές ευθύνες συνδέοντας μάλιστα την απόπειρα παρακολούθησης του με τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες στο κόμμα του.

«Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει. Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη; 8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών».

Η κυβέρνηση λέει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Απάντηση στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την αναζήτηση τυχόν πολιτικών ευθυνών αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, έδωσε η κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση λέει ναι στη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, σε περίπτωση που το σχετικό αίτημα κατατεθεί επισήμως.

Παράλληλα, συναινεί και στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, καλώντας ωστόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να παραστεί προσωπικά, αυτή τη φορά.

Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωσή του για την υπόθεση, ο κ. Γιάννης Οικονόμου ανέφερε:

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Δείτε επίσης: Άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση πολιτικών ευθυνών ζητά ο Ν. Ανδρουλάκης

Loading

Play