Υπόθεση Γεωργίου: Ανακαλεί την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η κυβέρνηση

Υπόθεση Γεωργίου: Ανακαλεί την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η κυβέρνηση

Ανακοίνωση για την υπόθεση Γεωργίου εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Τίτλοι τέλους πέφτουν στον ανηλεή δικαστικό πόλεμο που είχε εξαπολυθεί για την «υπόθεση Γεωργίου» του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος είχε αποκαλύψει το τεράστιο μέγεθος του ελλείμματος την εποχή των Μνημονίων – και βρέθηκε στο στόχαστρο  από διάφορες πλευρές, με την κατηγορία ότι τάχα είχε «φουσκώσει» το έλλειμμα προκειμένου να υποκύψει η χώρα στις απαιτήσεις των δανειστών.  

Ο κ. Γεωργίου δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, εν μέσω προεκλογικής; περιόδου – στις 8 Ιουνίου και με υπηρεσιακή κυβέρνηση – αποφάσισε να προχωρήσει σε αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσης.  Υπήρξαν αντιδράσεις -μεταξύ άλλων από το ΠΑΣΟΚ, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Παπανδρέου – και μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση παρέμβαση καταθέτοντας αίτημα ανάκλησης της προσφυγής. 

Η ανακοίνωση για το θέμα από το αρμόδιο  υπουργείο  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει τα εξής: 

«Με αίτημα που κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κος Κωστής Χατζηδάκης, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητείται η ανάκληση της προσφυγής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που είχε υποβληθεί στις 8 Ιουνίου 2023 για την υπόθεση Γεωργίου.

Το ΕΔΔΑ ήδη έχει εκδώσει απόφαση για το εν λόγω θέμα και δεν θα ήταν θετική για την εικόνα της Ελλάδος η μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου. Με βάση την Απόφαση του ΕΔΔΑ η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στον Άρειο Πάγο (Διατακτικό υπ’αριθ. 3 της σχετικής Απόφασης)».

Η υπόθεση

Η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος είχε απαγγελθεί στον κ. Γεωργίου μετά τις καταγγελίες πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως της Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες, ο πρώην επικεφαλής της Αρχής διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στο καθεστώς των μνημονίων και να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Από την πλευρά του Ανδρέα Γεωργίου, ωστόσο, έχει επισημανθεί, κατ’ επανάληψη, σε όλα τα στάδια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, πως η μεθοδολογία προσμέτρησης του ελλείμματος του 2009 έγινε σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων και πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το ύψος του ελλείμματος και, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο υπολογισμό, υπέγραψε τρεις δανειακές συμβάσεις.

Μάλιστα, η Eurostat έχει βεβαιώσει εγγράφως ότι έχει εγκρίνει τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2009 και έχει και εκείνη επαναλάβει την πάγια θέση της πως οι ενέργειες Γεωργίου έγιναν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα. Μάλιστα, η σχετική έγγραφη βεβαίωση της Eurostat έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Δείτε επίσης: Σύσταση πέντε εξεταστικών επιτροπών για το πρώτο εξάμηνο του ’15, Μάτι, Τέμπη, Πρέσπες και εμβόλια ζητά ο Κυριάκος Βελόπουλος

Loading

Play