Η Ρωσία διεύρυνε σήμερα τις κυρώσεις της σε βάρος βρετανών αξιωματούχων, ως απάντηση σε παρόμοια μέτρα που υιοθετήθηκαν τον Οκτώβριο από το Λονδίνο σε βάρος της Μόσχας με φόντο τη δηλητηρίαση του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.
«Η Ρωσία, εκκινώντας από την αρχή της αμοιβαιότητας, έλαβε την απόφαση να αυξήσει τον αριθμό των βρετανών πολιτών των οποίων η είσοδος στη χώρα μας απαγορεύεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίζονται η ταυτότητα ούτε ο αριθμός των αξιωματούχων αυτών.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι εν λόγω Βρετανοί είναι «αυτοί που εμπλέκονται στην κλιμάκωση των αντιρωσικών κυρώσεων».
Η βρετανίδα πρεσβευτής στη Ρωσία Ντέμπορα Μπρόνερτ κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών για να της γνωστοποιηθεί αυτή η απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επιβάλει τον Οκτώβριο κυρώσεις σε επτά ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, που θεωρείται φίλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον φερόμενο ρόλο τους στη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Ο Ναβάλνι ασθένησε σοβαρά στις 20 Αυγούστου ενώ επέβαινε σε αεροπλάνο, που εκτελούσε πτήση στη Σιβηρία, και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία. Σύμφωνα με δυτικά εργαστήρια, ο αντιπολιτευόμενος δηλητηριάσθηκε μ’ έναν νευροτοξικό παράγοντα τύπου Novitcok, μια ουσία που είχε παρασκευασθεί από σοβιετικούς ειδικούς για στρατιωτικούς σκοπούς.
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ενώ μια έρευνα μέσων ενημέρωσης επισήμανε ευθύνη της FSB στη δηλητηρίαση αυτή.
Οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν από την πλευρά τους οποιαδήποτε ευθύνη και αμφισβητούν ότι υπήρξε δηλητηρίαση.
Η Μόσχα κατήγγειλε σήμερα τις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν τον Οκτώβριο ως «μη εποικοδομητικές και μη φιλικές ενέργειες» εκ μέρους του Λονδίνου καθώς και ως «απαράδεκτα και παράλογα περιοριστικά μέτρα με στόχο ρώσους πολίτες».
Χθες, Τρίτη, η Ρωσία είχε ήδη διευρύνει τις κυρώσεις της σε βάρος γερμανών αξιωματούχων, σε αντίποινα για παρόμοια μέτρα που ελήφθησαν τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατηγορεί τη Μόσχα ότι ευθύνεται για την πειρατεία που είχε γίνει το 2015 στο σύστημα πληροφορικής της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής.