ΥΠΕΞ: "Οξύμωρο να μιλάει για νομιμότητα ο κατεξοχήν παραβάτης της"

Υπουργείο Εξωτερικών για Αγιά Σοφιά: «Απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα»

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η συμβολή στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

propoli

«H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της.

Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα.

Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του.

Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών».

Δείτε ακόμη:

Η Αγιά Σοφιά, ο Τασούλας και «Η Φλογέρα του Βασιλιά»

Loading