Υπουργείο Εξωτερικών: “Βασική επιδίωξη της Ελλάδας η αποκλιμάκωση και η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες”

“Βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι η αποκλιμάκωση και η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της” ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στην καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος του πρόσφατου ταξιδιού του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, όπως επίσης και η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας όσο και Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας.

propoli

Ακόμα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ  θεωρεί σημαντικό να βελτιωθούν οι σχέσεις στη βάση θεμελιωδών κανόνων και αξιών, όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας, την αποφυγή χρήσης βίας, τον χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες.

“Δεν μπορούμε να κρύβουμε ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση και κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της για τα διάφορα ζητήματα. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πάγιες ελληνικές θέσεις. Αρκετές φορές δεν υπάρχει σύγκλιση, αλλά βεβαίως η πρόθεσή μας είναι ότι προσπαθούμε να βρούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν να βελτιωθούν μακροπρόθεσμα οι σχέσεις αυτές” τόνισε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του ήταν σε θετικό κλίμα, μέχρι και τη συνέντευξη τύπου.

Η επίσκεψη έγινε με στόχο να τεθεί και μια θετική ατζέντα και σε αυτό το πλαίσιο τον υπουργό συνόδευε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Η Ελλάδα πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, τα οποία έγιναν αποδεκτά θετικά από την τουρκική πλευρά, η οποία αντίστοιχα και από την πλευρά της υπέβαλε τις δικές της προτάσεις. Ο κ. Φραγκογιάννης θα είναι ο συντονιστής για τα θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Όπως επεσήμανε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα περιμένει από την τουρκική πλευρά ημερομηνία για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα γίνει στην Τουρκία, αλλά και να συνεχιστεί και ο επόμενος γύρος για τα ΜΟΕ.

Υπάρχει ακόμη ανοιχτή πρόσκληση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Αθήνα σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών.

Η επίσκεψη, όπως υπενθύμισε, θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου.

“Η μερική αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες είναι και αυτή που επέτρεψε την επίσκεψη του κ. Δένδια”, δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ  δεν έκανε τίποτα άλλο από το να απαντήσει στις αιτιάσεις του Τούρκου ομολόγου του.

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ανέφερε ακόμη πως ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και πως είναι σε μόνιμη επικοινωνία και απόλυτο συντονισμό με τον πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση τόσο την προηγούμενη της επίσκεψης στην ‘Αγκυρα όσο και την επόμενη, ενώ είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι είχε κατατεθεί αίτημα για να κάνει έρευνες από το Δεκέμβριο, οτι ξεκίνησε από το Ιόνιο για να πάει νότια της Κρήτης, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται μεταξύ Καρπάθου και Κάσου.

“Οποιοεσδήποτε αιτιάσεις της Τουρκίας τις απορρίπτουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως στην περιοχή όπου κινήθηκε αρμόδιος για να εκδώσει NAVTEX ήταν ο σταθμός του Ηρακλείου.

Η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, συνοδεύοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, αλλά και κατά τη συνάντησή του με το Λίβυο Πρόεδρο Αλ Μένφι το Σάββατο.

Τα κύρια σημεία που τονίστηκαν σε αυτές τις συζητήσεις είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη, τόσο με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη όσο και με το άνοιγμα του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη. Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, είναι η πρώτη χώρα που ξανανοίγει προξενική αρχή στη Βεγγάζη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών τοποθετήθηκε η ανάγκη προετοιμασίας της χώρας για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θέλει να μην υπάρξει παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα.

“Απαραίτητο στοιχείο για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι η διατήρηση της ανακωχής και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη”, συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα επιδιώκει να είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που έχουν εμπειρία στη Μέση Ανατολή μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό.

Αναφορικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, που είναι και θέση της ΕΕ, ότι αυτό είναι άκυρο και ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Όπως και να ΄χει, τονίστηκε η ανάγκη να μην υπάρξει κάποια περαιτέρω κίνηση, ενώ ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής ήταν απόλυτος ότι αυτό δεν θα κυρωθεί.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη Λίβυα υπουργό Εξωτερικών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο κάποιου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας παρέστη στην πρώτη τετραμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ- ΗΑΕ, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας αυτών των χωρών και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο κ. Δένδιας είχε διμερείς συναντήσεις και με τους τρεις συμμετέχοντες.

Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις επαφές του σε Τουρκία και Λιβύη, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός τον ενημέρωσε για το επικείμενο ταξίδι του στην υποσαχάρια Αφρική.

Ταυτόχρονα, κατά την τηλεδιάσκεψη του ΣΕΥ νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του της ΕΕ για τις επαφές του στη Λιβύη, την Τουρκία καθώς και την Αίγυπτο, ενώ μετέφερε τις έντονες ανησυχίες της Αιγύπτου όσον αφορά τις μονομερείς ενέργειες της Αιθιοπίας.

Το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ

Ο Νίκος Δένδιας, όπως και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθούν στο Ριάντ αύριο. Ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον διάδοχο, ενώ θα έχει ακόμη επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Επικρατείας και το ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για πολιτικές διαβουλεύσεις, ενώ αναμένεται υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας για τη στάθμευση ξένων δυνάμεων στο έδαφος της άλλης χώρας.

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, ενώ ακολούθως θα παρευρεθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σλοβάκο υπουργό.

Την Πέμπτη θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και την Παρασκευή 23 του μήνα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα η άτυπη πενταμερής συνάντηση 5+1 στη Γενεύη, από Μεγάλη Τρίτη μέχρι Μεγάλη Πέμπτη. Η συνάντηση θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα της Τρίτης με ένα δείπνο.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως δεν έχει προγραμματιστεί αυτή τη στιγμή κάποια άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό στο περιθώριο της πενταμερούς, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος της Ελλάδας στο επόμενο ΣΕΥ που θα γίνει δια ζώσης, πιθανόν το Μάιο, είναι να οργανώσει ένα πρόγευμα εργασίας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συμμετάσχει αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την Πέμπτη 22/4 θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Πορτογαλίδα ομόλογό του, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Άνα Πάουλα Ζακάριας (Ana Paula Zacarias), όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η προτεραιοποίηση της κοινωνικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της πορτογαλικής προεδρίας.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα ενημερώσει την επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής αναφορικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Την ίδια ημέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα συνοδεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή της στη Σλοβενία.

Τέλος, στις 23 Απριλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης πρόκειται να μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα πάρει μέρος σε τριμερείς διαβουλεύσεις Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα αποδήμων.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Μαθητής στη Θέρμη δε δέχτηκε να κάνει self test, διεξάγει έρευνα η Αστυνομία

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading