Υπουργικό Συμβούλιο – Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες σε Οικονομία, Άμυνα και Υγεία

Υπουργικό Συμβούλιο – Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες σε Οικονομία, Άμυνα και Υγεία

Τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Οικονομία καθώς και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας ενέκρινε σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο

Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για: α) Τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, β) τη 14η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο 2022.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση σε ό,τι αφορά στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

-Η Ελλάδα, παρά τις αναμενόμενες απώλειες που υφίσταται – όπως, εξάλλου, και ολόκληρη η Ευρώπη – λόγω της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται για το 2022 στο 3,5% και για την Ευρωζώνη στο 2,7%, ενώ για το 2023, στο 3,1% και στο 2,3% αντίστοιχα.

-Η ανεργία  στην Ελλάδα έχει μειωθεί -σε ετήσια βάση- κατά 3,2% από το 2019 και συνεχίζει να συρρικνώνεται, καθώς προβλέπεται το 2023 να υποχωρήσει στο 13,1%.

-Οι επενδύσεις ενισχύονται, καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη για την τριετία 2021 – 2023, με διψήφια μάλιστα άνοδο των επενδύσεων για το 2021 (19,6%) και το 2022 (14,7%).

-Το δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να υποχωρεί και προβλέπεται από το 193,3% του Α.Ε.Π. που ήταν το 2021, να μειωθεί το 2022 στο 185,7% του Α.Ε.Π. και το 2023 στο 180,4% του Α.Ε.Π..

Όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας οι βασικοί λόγοι των μεγάλων αντοχών και της ισχυρής δυναμικής της οικονομίας είναι οι εξής:

1ον Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

2ον. Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η θέσπιση φορολογικών κινήτρων.

3ον. Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

4ον. Η διορατική εκδοτική στρατηγική.

5ον. Η εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

6ον. Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

–Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

-Η Κυβέρνηση ψήφισε 316 Νόμους.

-Σύμφωνα με την 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας η Ελλάδα «ολοκλήρωσε μεταρρυθμίσεις σε 6 βασικούς τομείς, αυτούς: των δημόσιων οικονομικών, της κοινωνικής πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της δικαιοσύνης, των αγορών εργασίας και αγαθών, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της δημόσιας διοίκησης»

Δείτε επίσης: Άγιον Όρος: Υποδοχή Οικουμενικού Πατριάρχη

Loading

Play