Για εγκατάλειψη των πυρόπληκτων και των πλημμυροπαθών «στη μοίρα τους» χωρίς «προστασία» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Όπως ενημέρωσε, τη συζήτηση προσκάλεσε να την παρακολουθήσουν πυρόπληκτοι από το Μάτι και πλημμυροπαθείς από το Βλοχό Καρδίτσας, κάτι που, όπως σχολίασε, φέρνει « σε δύσκολη θέση » τον πρωθυπουργό, τον οποίο εγκάλεσε γιατί « κρατάει ακόμα » τα πρόσωπα που ενέχονται για το « εγκλημα » στο Μάτι και γιατί δεν έχει « ασχοληθεί » εδώ και πάνω από δύο μήνες με την « ανθρωπιστική κρίση » στο Βλοχό.
Υπενθύμισε, δε, ότι για τα θέματα αυτά που συζητιούνται σήμερα έχει καταθέσει η ίδια 9 επίκαιρες ερωτήσεις, τις οποίες δεν έχει έρθει να απαντήσει ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε, ότι προσκάλεσε επίσης εποχικούς πυροσβέστες, τους οποίους όπως είπε, ο πρωθυπουργός δεν δέχεται να τους μονιμοποιήσει γιατί « θεωρεί πως είναι κακή χρήση των πόρων » και « περιφρονεί την ενίσχυση της πυροσβεστικής ».
Συνεχίζοντας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές στην Εύβοιας και ο Ιανός, καταλογίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη ότι « τα ίδια έλεγε και τότε » και πως «αυτό που βιώνει η χώρα είναι ότι κανείς δε λογοδοτεί». «Μήπως είναι η ώρα να αναλάβετε αυτές τις ευθύνες;», διερωτήθηκε, ενώ εγκάλεσε και πάλι τον πρωθυπουργό γιατί σε « κάθε καταστροφή βλέπει « ευκαιρία » και κάθε « συγγνώμη » που εκφράζει συνδέεται με τα αντίστοιχα «κονδύλια», ζητώντας από τον πρωθυπουργό να απαντήσει που πήγαν τα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία και αν τελικά υποστηρίζει που λειτούργησαν ή όχι.
«Είμαστε στο σημείο που το ‘πάμε και όπου βγει’ το έχετε μετατρέψει σε ‘πάμε κι όσα φάμε’», είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε, δε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει το 2021 ότι υπάρχει ένα κονδύλι 1,8 δισ. για «πρόληψη» και ότι θα αναλάβει υπό την εποπτεία του το σχέδιο ανασυγκρότησης, ενώ τόνισε ότι έκτοτε έχουν καεί πάνω από 3 εκατ. στρέμματα δάσους ή το 17,5% των απωλειών σε δάση σε όλη τη μεταπολίτευση.
Κλείνοντας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε στον πρωθυπουργό τις 10 προτάσεις που είχε καταθέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ζήτησε να της απαντήσει αν θα προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, εκείνος και ο αρμόδιος τότε υπουργός Κώστας Καραμανλής.
Δείτε επίσης: Δ. Νατσιός: Οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βουλιάζουν αβοήθητοι στον ωκεανό της κρατικής αδιαφορίας