Z. Κωνσταντοπούλου: Αρχή μας είναι να μην υπάρξει ούτε ένας συμπολίτης, ούτε μια που να θέλει να ψηφίσει και να μην μπορεί
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Z. Κωνσταντοπούλου: Αρχή μας είναι να μην υπάρξει ούτε ένας συμπολίτης, ούτε μια που να θέλει να ψηφίσει και να μην μπορεί

Υπέρ τη διευκόλυνσης όλων των πολιτών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τάχθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ενώ ζήτησε η τροπολογία για τις εθνικές εκλογές να αποσυρθεί και να επανκατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές.

«Ζούμε στη χώρα που το 50% των συμπολιτών μας δεν συμμετείχε στις εκλογικές διαδικασίες», υπογράμμισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα εμπιστοσύνης», «απαξίωση» και «αίσθημα μεγάλης ανασφάλειας» των πολιτών, τα οποία όπως είπε είναι «δικαιολογημένα». Ωστόσο, σημείωσε πως είναι «αποστολή» της πολιτείας «να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές λειτουργίες».

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα νέο «σύστημα συμμέτοχης σταθερό, ένα σύστημα ψηφοφορίας στέρεο», που «δεν θα αλλάζουν οι κανόνες ευκαιριακά λίγο πριν τις εκλογές» και πως αυτό μπορεί να γίνει «μόνο με συναίνεση και αλληλοσεβασμό».

«Ένα σύστημα στο οποίο να συμφωνούν με ευρεία συναίνεση οι πολιτικές δυνάμεις, αδιάβλητο, προσβάσιμο σε όλους, που θα προσκαλεί τους πoλίτες σε συμμετοχή και δεν θα τους αποτρέπει», είπε χαρακτηριστικά.

«Αρχή μας είναι να μην υπάρξει ούτε ένας συμπολίτης ούτε μια που να θέλει να ψηφήσει και να μην μπορεί, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ούτε ένας ούτε μια αποκλεισμένος, αποκλεισμένη από το δικαίωμα της ψήφου», υπογράμμισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως οι φοιτητές, οι εποχικοί εργαζόμενοι ή οι ηλικιωμένοι.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες εγγυήσεις για την εγκυρότητα στην καταμέτρηση των ψήφων γενικώς, ενώ για την επιστολική ψήφο, σημείωσε πως πρέπει να αναλάβει τη μεταφορά τους ένας δημόσιος φορέας ταχυμεταφορών.

Εξάλλου, τόνισε πως με την επιστολική ψήφο δεν πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα «ζωντανής ψήφου» και για αυτό πρότεινε την «συγκρότηση εκλογικών τμημάτων εξωτερικού σε όλα τα προξενεία». Η κυβέρνηση «να επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατη ευχέρεια συμμέτοχης και παράλληλα για εκείνους συμπολίτες μας που θα είναι δυσχερής η πρόσβαση, να προβλέπεται η επιστολική ψήφος», είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, όσον αφορά την τροπολογία για τις εθνικές εκλογές, δήλωσε πως η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας είναι «καθαρή», δηλαδή ότι διατείνεται «θετικά» ως προς τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το πλαίσιο. «Να αναλάβετε την πρωτοβουλία απόσυρσης και επανακατάθεσης μετά τις ευρωεκλογές», κάλεσε την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας πως έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να αποτιμηθούν «τα θετικά και τα αρνητικά».

Κατέληξε, δε, λαμβάνοντάς τη δέσμευση ότι δε θα ερμηνευθεί μια τέτοια κίνηση ως «ήττα» και τονίζοντας την ανάγκη «οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Επιστολική ψήφος: Κατατέθηκε από το ΚΚΕ αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας

Loading

Play