Η επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου πρότυπων σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γνωστού ως «Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία» (ΔΗΜΩΣ). «Κεντρική μας επιλογή είναι οι ίσες ευκαιρίες για όλους», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Ωστόσο, η πρώτη ημέρα της συζήτησης ανέδειξε σοβαρές ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος εντεινόμενων ανισοτήτων στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της σύμβασης, «η λειτουργία των ΔΗΜ.Ω.Σ. σε περιοχές με κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις πολλαπλασιάζει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες των μαθητών, επιβραβεύει την αριστεία και αναβαθμίζει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης». Το δίκτυο περιλαμβάνει είκοσι δύο (22) σχολικές μονάδες, επιλεγμένες με βάση κοινωνικοοικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια.
Η υφυπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τη δημιουργία των Δημόσιων Ωνασείων Σχολείων ως «βασικό πυλώνα της στρατηγικής αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας», επισημαίνοντας ότι θα προσφέρουν ένα σύγχρονο και ανοικτό περιβάλλον μάθησης. Το «Ίδρυμα Ωνάση» θα αναλάβει την εξυγίανση των σχολείων, παρέχοντας καινοτόμα προγράμματα και εκπαιδευτικές πρακτικές υψηλού επιπέδου. «Είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους», τόνισε η υφυπουργός.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λοβέρδος, επισήμανε ότι το σχέδιο θα ακολουθεί το πρόγραμμα των ήδη λειτουργούντων πρότυπων σχολείων με έμφαση στις ανθρωπιστικές, θετικές και κοινωνικές επιστήμες. Σκοπός είναι να ενισχυθούν τα γειτονικά δημόσια σχολεία, ενώ το Ίδρυμα Ωνάση θα καλύψει σημαντικές δαπάνες για την υποδομή και τη λειτουργία των σχολείων. «Η δωρεά ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ για 12 σχολικά έτη θα καλύψει τον εξοπλισμό και την κτηριακή αναβάθμιση των 22 σχολικών μονάδων».
Η συζήτηση συνεχίζεται με έντονες απόψεις από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει την αντίθεσή του, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, προσβάσιμο σε όλα τα παιδιά.
Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκαν στις ανισότητες που μπορεί να προκύψουν από την κατανομή των πόρων και των ευκαιριών. Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη, δήλωσε ότι το σχέδιο «δεν συνιστά πρόοδο αλλά οπισθοδρόμηση», προκαλώντας τη διαφωνία των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων.
Η δημόσια διαβούλευση γύρω από το νομοσχέδιο αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι ανησυχίες σχετικά με τις εκπαιδευτικές πολιτικές και τις δυνατότητες πρόσβασης για όλους τους μαθητές παραμένουν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ