Πώς σχολίασε τη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1 Fm και αναφέρθηκε στη δήλωση του Ζεϊμπέκ Χουσεΐν περί τουρκικής μειονότητας λέγοντας:
«Είμαι καθαρός, είμαι σαφής, δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα, υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτή είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Η διατύπωση του Χουσεΐν είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους λάθη ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές».
Αναφορικά με την επικείμενη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε:
«Ο στόχος ο δικός μας είναι να έχουμε μια παρουσία και το Σάββατο το απόγευμα αλλά κυρίως στη συνέντευξη Τύπου που θα απαντηθούν τα ερωτήματα των δημοσιογράφων ώστε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας, τη θέση μας ρεαλιστικά, κοστολογημένα. Να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό γιατί εμείς μπορούμε καλυτέρα, γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συγκρινόμενη με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πάει χειρότερα, κι ότι βεβαίως μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον οι πολιτικές που εφαρμόζονται πρέπει να λειτουργούν για να αμβλύνουν τις κρίσεις κι όχι για να τις πολλαπλασιάζουν».
Στη συνέχεια σχολίασε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί…τερατογενέσεων από το βήμα της ΔΕΘ λέγοντας:
«Τερατόμορφο είναι το είδωλο του κ. Μητσοτάκη στον καθρέφτη, πολιτικά μιλώ βεβαίως, και είναι τερατόμορφο σε σχέση με αυτά τα οποία συμβαίνουν στη δημοκρατία, στους θεσμούς, στον κοινοβουλευτισμό και στο κράτος δικαίου δεν υπάρχουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και είναι απολύτως αποτυχημένη η πολιτική του στη διαχείριση της ακριβείας, της ενεργειακής φτώχειας, της πληθωριστικής πίεσης συγκρινόμενος με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε:
«Την επομένη των εκλογών μεσολαβούν οι εκλογές. Ο εκλογικός χάρτης, η πολιτική γεωγραφία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός θα υποδείξει τις απαντήσεις. Κι αν έχουμε πολιτική αλλαγή υπάρχει μια αναγκαία συνθήκη ο κ. Μητσοτάκης να είναι δεύτερος, πολιτικά απαξιωμένος και περιθωριοποιημένος. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για πολιτικές συνεργασίες, για προοδευτική κυβέρνηση και βεβαίως η άποψη μου και η άποψη μας είναι ότι ο νικητής των εκλογών παίρνει την πρώτη εντολή και σχηματίζει αυτός κυβέρνηση. Αυτό είναι γνωστό και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια».
«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας πάρει την πρώτη εντολή, υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και ο κ. Ανδρουλάκης κολλήσει στα πρόσωπα θα αναλάβει και την πολιτική ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές με έναν πολιτικά ηττημένο και απαξιωμένο κ. Μητσοτάκη. Δεν συμφωνώ να πηγαίνει ο κόσμος στις κάλπες και να ψηφίζει Τσίπρα, να ψηφίζει Μητσοτάκη, να ψηφίζει Ανδρουλάκη και να του βγαίνει Παπαδήμος, να του βγαίνει Λυμπεράκη. Εν πάση περίπτωση εκλεγμένος πρωθυπουργός, όχι δοτός πρωθυπουργός. Πρωθυπουργός από το λαό».
Αναφορικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη ρωσική διείσδυση σε σειρά χωρών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε:
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε για διάφορα θέματα τα οποία είναι νεφελώδη στην πολιτική ζωή της χώρας. Δηλαδή όλα αυτά τα πανάκριβα συλλαλητήρια στην περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Να μάθουμε τι γινόταν στη χώρα, εγώ δεν είπα κόμματα, δεν είπα πρόσωπα αλλά εδώ έχουν βαλθεί λυτοί και δεμένοι να αποδείξουνε ότι εμείς εν πάση περιπτώσει πατάμε σε 2 βάρκες, 3 βάρκες ή 5 βάρκες και υπάρχουν σκοτεινά σημεία μόλις 4 χρόνια πριν.
Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, ότι το πολιτικό σύστημα είναι θωρακισμένο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος είναι έξω από τη διαφθορά και λειτουργεί υγιώς και τοποθετείται στα ζητήματα με πατριωτισμό και όχι με βάση συμφέροντα και χρηματοδοτήσεις αλλά να δούμε και τι πραγματικά γίνεται.
Δεν ξέρετε, κάτι μπορεί να βγει. Θυμίζω τότε λοιπόν μια από τις χώρες που ήταν φανατικά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν η Ρωσία και μια άλλη χώρα ήταν η Τουρκία. Δεν λέω εγώ ότι όλοι όσοι είχαν διαφορετική άποψη είναι ρωσόφιλοι ή ρωσόδουλοι ή τουρκόφιλοι ή τουρκόδουλοι αλλά εν πάση περιπτώσει είναι απόλυτη ειρωνεία κάποιοι να ισχυρίζονται το αντίστροφο».
Αναφορικά με την παραδοχή της ΜΚΟ Human Rights 360 ότι έκαναν λάθος ότι ήταν ελληνική η νησίδα στον Έβρο και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε:
«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ήταν, είναι και θα παραμένει ένα πολύ δύσκολο θέμα. Η σπουδή της ΝΔ κάθε φορά που υπάρχει ένα ζήτημα να μετατρέπεται σε κομματική πολωτική πολιτική αντιπαράθεση νομίζω ότι είναι ολέθρια για μια σοβαρή διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Εμείς καταθέσαμε και στην Ευρώπη ερωτήματα εν πάση περιπτώσει όμως η Ευρώπη και η χώρα μας πρέπει να ασκήσουν μια αποφασιστική διπλωματική πίεση στον Ερντογάν ο οποίος μονίμως εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Βγαίνει και κάνει τον “καμπόσο” ο κ. Θεοδωρικάκος και ο κ. Μηταράκης είναι αυτοί όμως οι οποίοι έχουν αποδεχτεί για τη χώρα μας τον ρόλο ότι θα σηκώνουμε πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αντιστοιχεί. Για το συγκεκριμένο περιστατικό θα υπάρξει η τοποθέτηση από τον αρμόδιο τομεάρχη».
Για τη δήλωση του κ. Χουσεΐν ανέφερε:
«Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα, υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Έχει γίνει τρομερός αγώνας τα τελευταία χρόνια να σταματήσει η περιθωριοποίηση αυτών των πληθυσμών και η δυνατότητα τους να κοιτάνε προς τα ανατολικά. Οι λάθος πολιτικές, οι υπερσυντηρητικές πολιτικές με τις μπάρες, με την αποξένωση που δώσαμε τη δυνατότητα σε πομάκικους και βουλγαρόφωνους πληθυσμούς να τους αγκαλιάσει μια επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας.
Εμείς σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα αν αυτοί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, αν είναι καθολικοί, αν είναι μουσουλμάνοι, αν είναι ινδουιστές και χρειάζεται πολύ προσεκτικές διατυπώσεις και σαφείς διατυπώσεις από όλους μας προκειμένου ευαίσθητα ζητήματα τα οποία κατοχυρώνονται από την Συνθήκη της Λωζάννης να μην αμφισβητούνται από καμία πλευρά. Είμαι καθαρός, είμαι σαφής, δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα , υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτή είναι η Συνθήκη της Λωζάννης».
«Η διατύπωση του Χουσεΐν είναι λάθος και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους λάθη ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές. Να το πω και άλλη μια φορά αλλά να μην κάνουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι εξωτερικό και διμερές να μην το κάνουμε εσωτερικό. Κι αυτό το μήνυμα που στέλνω έχει αποδεκτές πρωτογενώς εξωτερικά και δευτερογενώς και εσωτερικά» είπε στο τέλος.
Δείτε επίσης: Γιάννης Οικονόμου: Το ζήτημα των δηλώσεων Ζεϊμπέκ δεν είναι απλό